Ze is op wijngaarden langs de oevers van de Donau en op wijngaarden rondom Wenen te vinden. Er zijn ongeveer 35.000 hectare aangeplant met grüner veltliner in Oostenrijk. De grüner veltliner levert droge maar licht aromatische wijnen die fris en peperig smaakt.
Een kruidige, droge witte wijn die bijna exclusief in Oostenrijk groeit. Met hoge zuren en aroma's van groene peper en limoen is grüner veltliner een exotisch alternatief voor bekendere wijnen als sauvignon blanc.
In Oostenrijk zelf presenteren ze hun vlaggenschip graag bij wienerschnitzel, maar er zijn legio andere mogelijkheden. Een droge, geurige Grüner Veltliner is ook de perfecte partner van gewokte groene groenten, alles met paddenstoelen en van zoetzure Aziatische gerechten, waaronder koe lo yuk en curry.
Over het algemeen zijn witte wijnen 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Wijnen met een hogere zuurgraad, zoals Riesling en Grüner Veltliner, zijn langer houdbaar: zo'n 3 dagen. Een geopende fles rosé of zoete witte wijn zijn ook langer te bewaren, deze smaken soms op de vijfde dag nog goed!
Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt? Suikers in druivensap worden omgezet in alcohol waardoor er wijn ontstaat. Als alle (of bijna alle) suiker door de wijnmaker uit de wijn wordt vergist, dan wordt die wijn als droog beschouwd. Is er nog redelijk wat restsuiker over, dan is de wijn zoet.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Een chardonnay kan wat frisser of juist wat voller van smaak zijn, maar hij laat altijd een zacht gevoel achter in de mond. Dit zijn de belangrijkste kenmerken: Smaakt naar: appel, peer, mango en ananas. Bij houtgerijpte chardonnays proef je ook tonen van vanille en karamel.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Grüner Veltliner is het meest voorkomende witte druivenras in Oostenrijk (30% in totale wijnbouw). Kenmerken zijn een uitgesproken fruitig bouquet, fris, sprankelend en levendig. De wijngaarden liggen ten noordwesten van Wenen in de wijngebieden Wachau, Kamptal en Kremstal.
Smaragd: de meest rijke en krachtige Grüner Veltliner met minimaal 12,5% alcohol en vaak meer. Deze laatste term kunt u vergelijken met de term Spätlese (late oogst). De druiven worden laat geoogst en rijpen vaak langere tijd op roestvrijstaal en grote fouders.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Hoe weet je of het droge witte wijn is? Niet alle suikers die van nature in de druiven aanwezig zijn worden tijdens het vergisten omgezet in alcohol. Er blijft altijd een restje achter, dat restsuiker wordt genoemd. Als minder dan 1% van het volume van de wijn nog bestaat uit suiker, wordt de wijn als droog beschouwd.