Wanneer je schilderij vernist is met een 'gewone schilders' vernis op water of terpentine basis, dan kun je hem niet verwijderen. Je kunt dan wel proberen of je er overheen kan schilderen. De kans is echter groot dat de oppervlaktespanning van de vernis te groot is om de verf goed te laten hechten.
Mag ik gevernist hout verven? De laag vernis is heel hard en zorgt voor problemen qua hechting van de nieuwe laag. Er zijn speciale grondverven met optimale hechting voor dit soort situaties. Met deze hechtprimer hoeft u de vernis niet vooraf te strippen.
Hoe kan je vernis verwijderen? Vernis verwijderen doe je het best zo snel mogelijk met white spirit. Oude vlekken moet je voorbehandelen met zachte zeep of borax en vervolgens nawassen met een gewoon wasproduct. Spoel tenslotte met azijn.
Mits een grondige voorbereiding kan je zowel gevernist als gebeitst hout overschilderen. Ontvet eerst de ondergrond grondig. Schuur vervolgens het oppervlak mat.
Vernis bestaat zowel kleurloos als in een aantal kleuren. Vernis biedt ook een uitstekende bescherming tegen vuil, krassen en vocht.
Vernis of verf kan je inderdaad het makkelijkst met een afbijtmiddel verwijderen. Gebruik een plamuurmesje of een verfkrabber om de losgeweekte basislaag te verwijderen tot op het blanke hout.
Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
De vernis zorgt ervoor dat hij tegen vocht kan, waardoor je de stenen voor een hele lange tijd buiten kan leggen zonder dat je verf eraf gaat. Kan gebruikt worden op de meeste beschilderbare oppervlakken.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Bij beits dat diep in het hout trekt, heeft u weinig keuze. U dient dan de bovenste laag van het hout weg te schuren tot dat de houtkleur weer boven komt. Het beste is om te beginnen met een groffe korrel en te eindigen met een fijna korrel voor het beste en fijnste resultaat.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Beits kan prima over een hoogglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Sommige soorten vernis zijn na 24 tot 48 uur uitgehard, terwijl andere soorten wel 5 of 7 dagen nodig hebben. Er zijn soorten vernis die 30 dagen lang uit moeten harden. Lees de aanwijzingen op het blik om te zien hoe lang je de vernis moet laten drogen en uitharden.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de verf is niet goed genoeg is waarschijnlijk de meestvoorkomende. De overgang kan ook te groot zijn, van wit naar zwart of andersom. De verf kan ook te dun zijn voor een directe dekking.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
In de meeste gevallen kan je bij natte verf de verf wegpoetsen met een oude doek met terpentine. Vervolgens kan je het glas weer schoonmaken met een schone doek. Bij opgedroogde verf is het verstandig om een glaskrabber of een plamuurmes te gebruiken.
Als de kleuren van uw schilderij zijn verbleekt of dof zijn geworden is het hoog tijd voor een vernislaag, dit haalt de kleuren weer naar boven. Met een glans vernis zult u het grootste effect bereiken maar met een half glanzende of matte vernis zult u het resultaat zeker zien.
De retoucheer vernis breng je aan na ongeveer 3 tot 4 weken en wanneer het schilderij helemaal droog is kun je er het beste nog een slotvernis overheen doen, om veroudering te voorkomen.
Vernis is een chemische stof die aangebracht wordt over een verf of materiaal om de invloed van het weer, licht, vocht of schimmels te verminderen.
Er zijn vernissen, speciaal voor binnen- en buitentoepassingen. Ook kan je kiezen voor glanzende, matte of zelfs extra matte vernis. Sommige zijn kleurloos, maar ook de vernissen met kleur kun je na gebruik de mooie natuurlijke houtnerf nog duidelijk zien, dit geeft het een prachtig kleuraccent.