EPDM folie met deze dikte is over het algemeen prima beloopbaar, mede dankzij overige product specificaties zoals een hoge elasticiteit. Het materiaal scheurt hierdoor niet snel en gaat ook bij regelmatig gebruik vele decennia mee.
+ Blijft beloopbaar: vanwege de stabiliteit van een EPDM dakbedekking blijft deze beloopbaar. Het rubber gaat immers niet smelten zoals bitumen, en bij vrieskou zal het niet scheuren wanneer je er overheen loopt.
Platte daken zijn beperkt beloopbaar. Niet ieder dak is geschikt om overheen te lopen. Met behulp van vlonders, drainagetegels, of betontegels op tegeldragers wordt de druk verdeeld en de dakbedekking beschermd. Daarmee wordt de kans op beschadiging en lekkages aanzienlijk kleiner.
De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar verticale opstanden, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber door het constante uitzetten en krimpen. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren of lostrekken van de dakbedekking.
EPDM rubber is uitermate goed bestendig tegen vrijwel elke denkbare stof en belasting. Toch vormt één ingrediënt een uitzondering op deze regel: chloor. Dakbedekking van EPDM is bijzonder gevoelig voor aantasting door chloor en dat maakt het gebruik van chloorhoudende middelen op het dak geen verstandige keuze.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
Zeer sterk & soepel: door de polymeren in de EPDM is het rubber uitzonderlijk sterk en tegelijkertijd elastisch. Lange levensduur: dit synthetische rubber gaat ongeveer 30 à 50 jaar mee (sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing).
EPDM is elastisch, UV-bestendig en heeft een levensduur van wel 50 jaar. Een totaaloplossing om uw dak waterdicht te krijgen. Het EPDM is 1,14mm dik en heeft een rek percentage van 400%. Onze Epdm is praktisch zonder talkpoeder en zeer goed te verlijmen met een Epdm contactlijm.
Welk EPDM op een plat dak
Gaat het om een dak van een huis, een bedrijfspand, een loods, garage of appartement, dan moet u zeker voor EPDM met een dikte van 1,3mm gaan. Dit EPDM is net even dikker waardoor het een nog langere levensduur heeft en dus ook langer waterdicht is.
De prijs van EPDM dakbedekking is gemiddeld € 50 per m2, inclusief arbeidskosten. EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer) is een milieubewuste optie. Dit type kunststof dakbedekking is namelijk 100% recyclebaar, wortelvast en rotbestendig.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.
Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Omdat het van EPDM gemaakt wordt, heeft het zeer goede UV- en ozonbestendige eigenschappen. Daarnaast is het goed bestand tegen invloeden van het weer en het folie is niet alleen waterdicht, maar ook luchtdicht. Daarom kan het zowel binnen als buiten toegepast worden.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm. De kosten van EPDM zijn een stuk goedkoper dan de kostprijs van bitumineuze dakbedekkingen.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Onder uitloop = afvoer die het water door je dak naar beneden afvoert. De onderuitloop moet ten minste 10 mm verdiept worden aangebracht (afschot).
Wat u moet weten over EPDM dakbedekking
– EPDM is een dakbedekking die de eigenschap heeft dat het materiaal zo goed als dampdicht is. – Doordat EPDM bijna zo goed als dampdicht is kun je het materiaal niet zomaar over een bestaand dak met bitumen aanbrengen.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Heeft het EPDM-membraan een onder- en bovenzijde? Nee, er is geen verschil in onder- en bovenzijde. Moet een beschermingslaag aangebracht worden bovenop het EPDM-membraan? Nee, het EPDM-membraan is UV & ozonbestendig.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
Roofing komt heel wat goedkoper uit dan EPDM, en de voorbije jaren is de kwaliteit ervan enorm veel verbeterd. Het grote voordeel van roofing in vergelijking met EPDM is dat je het in de winter kan plaatsen, ook bij temperaturen die onder het nulpunt liggen.