Door nat te schuren kunnen oppervlakte spiegelglad geschuurd worden. De korrel van nat schuurpapier is fijner en door de werking met water worden oppervlakte heel erg glad. Door nat te schuren wordt de kans op krassen aanzienlijk verkleind.
De voordelen van nat schuren
Met waterproof schuurpapier, ook wel watervast schuurpapier genoemd, kan je nat schuren. Het voordeel van nat schuren is dat er geen stof vrijkomt. Met waterproof schuurpapier maak je bovendien ook minder snel krassen in de ondergrond.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond. Vooral wanneer je op zoek bent naar een mooie afwerking, is nat schuren de ideale oplossing.
Wanneer normaal schuurpapier in aanraking komt met water verliest het al snel zijn functie. De schuurkorrels laten niet alleen los, maar ook zal het papier veel sneller scheuren. Bij schuurpapier dat waterproof is wordt het effect juist versterkt!
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Waarom niet eerst schuren en dan pas het hout ontvetten? Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.
Gebruik schuurmiddelen die geschikt zijn voor nat schuren. Maak het oppervlak en schuurpapier nat. Maak ronddraaiende bewegingen en spoel het schuurpapier regelmatig uit. Nat schuren kan niet op poreuze ondergrond zoals onbehandeld hout.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Waterproof schuurpapier kan zowel voor droog als voor nat schuurwerk gebruikt worden. Nat schuren heeft het voordeel dat er geen stof vrijkomt bij het schuren, er minder krassen in de ondergrond komen en je het te verven oppervlak ook reinigt en ontvet.
Zoals de naam zegt is waterproof schuurpapier bestand tegen water en vocht, waardoor je blijvend scherp kan schuren zonder dat het zijn kracht verliest. Naast water kan je waterproof schuurpapier ook gebruiken met ontvetter.
Stof dat vrijkomt bij het schuren is een risico voor voor de gezondheid en veiligheid van miljoenen werknemers. Stof is één van de belangrijkste gezondheidsrisico's op de werkvloer. De fijne stoffen die vrij kunnen komen bij het schuren kunnen zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen.
Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af.
Veel mensen vragen het zich af en weten het eigenlijk niet. Het is eigenlijk heel erg simpel, eerst ontvetten en dan pas schuren. Doe je dit niet of ga je eerst schuren dan schuur je het vuil en vet in de porien van het hout. Hierdoor zal de hechting minder goed zijn met alle gevolgen van dien.
Het gebruik van azijn als verfverwijderaar valt onder de natuurlijke manieren om verf van metaal te verwijderen zonder chemicaliën. In tegenstelling tot commerciële verfverwijderingsproducten, zijn ze niet giftig en vereisen ze geen specifieke vaardigheid om op bevlekte oppervlakken te worden aangebracht.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Om te beginnen is de buitentemperatuur een belangrijke factor om in de gaten te houden. De perfecte schildertemperatuur is 19°C, maar je kunt prima schilderen wanneer het buiten tussen de 10°C en 25°C is. Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.