Hoewel je koud water kunt gebruiken, vooral als je de vaat daarna met bleekmiddel of kwik hebt ontsmet, wil je je lievelingsgerechten een of twee keer met heet water afwassen. Doe hetzelfde als de vaat te lang in de koelkast heeft gestaan of als je de vaat hebt laten staan, zodat je die later nog eens kunt afwassen.
Je moet met zo heet mogelijk water de afwas doen
Maar in sommige gevallen kun je borden beter afspoelen met koud water. Eten dat veel zetmeel bevat als rijst en aardappelen gaan van warm water alleen nog maar meer plakken en kun je dus beter laten weken of afspoelen met koud water.
In warm water gaat alles sneller dan in koud water. In ijs staan de waterdeeltjes helemaal stil, dan kan je onmogelijk afwassen. Bij 100 graden Celsius gaan de waterdeeltjes zo snel dat ze uit je afwasteiltje verdwijnen en waterdamp worden, dan kan je ook niet afwassen, je zou je handen verbranden.
Vanaf 60 graden gaan bacteriën dood en krijg je hygienisch schoon wasgoed. Handdoeken, dweilen en doekjes hebben vaak veel vuil en bacteriën op zich, waardoor heet wassen wenselijk is.
Oorspronkelijk was de gootsteen van de keuken groot en werd ook gebruikt voor het wassen van kleding. Het water om de vloer te schrobben werd eveneens door de gootsteen weggegooid. Het is dan hygiënischer om de afwas in een aparte afwasteil of afwasbak te doen.
Alternatief voor afwasmiddel
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben.
Het beste alternatief voor afwasmiddel
Een beetje baking soda en water. Meng tachtig gram baking soda met een paar eetlepels water tot een gladde pasta, et voilà: je kunt aan de slag. Het poeder neemt vet heel goed op, waardoor je vuile vaat echt schoon wordt.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Maar soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu.
Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand. Wel is met de hand afwassen in de meeste gevallen beter voor het milieu. Tenminste, als je zuinig afwast.
Wat kost een vaatwasser per keer? Een vaatwasser is een behoorlijke energievreter. Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de € 0,15 en € 0,25. De kosten voor een vaatwasser per keer zijn erg afhankelijk van het energielabel, zeker de laatste jaren zijn vaatwassers een stuk efficiënter en zuiniger geworden.
Voorspoelen is niet echt nodig als je de etensresten vooraf een beetje wegveegt. Zo bespaar je meteen 22% water en 5% energie.
Vaatwassers worden steeds zuiniger. Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
Afwassen doe je elke dag! Als je niet in het bezit bent van een vaatwasser is het een dagelijks terugkerende bezigheid. Tenzij je natuurlijk geen enkel probleem hebt met een overvol aanrecht.
Het is het zeep dat de vaat werkelijk schoon krijgt en de aanwezige vervuiling verwijderd. Als je net een vettige gefrituurde maaltijd naar binnen hebt gewerkt, of een olierijke indiaanse curry, dan is afwasmiddel werkelijk een redder in nood.
De duur van een standaard (hoofd)programma is ongeveer 1,5 uur. Een eco programma duurt langer, gemiddeld ongeveer 2,5 tot wel 4 uur. Dit heeft te maken met het feit dat het water minder warm is en er minder water gebruikt wordt.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Doe de afwas met shampoo
Shampoo is een stuk fijner voor je huid en droogt je handen (bijna) niet uit. En je borden? Die zullen er weer spik en span uitzien.
Gebruik liever geen handzeep
Toch is dit geen goed alternatief voor een schone vaat. In handzeep zitten ingrediënten, bijvoorbeeld antibacteriële stoffen, die beter niet in aanraking komen met eten en die we ook niet binnen moeten krijgen.
Maak een emmertje warm water met een scheutje allesreiniger of een eetlepel schoonmaaksoda. Met een microvezeldoek ga je de rubbers, de binnen- en buitenkant van de wasmachinedeur schoonmaken. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en was deze af met een spons en afwasmiddel.