Dit verhaal is inderdaad kletspraat. Govert kan helemaal niet aan de grootte van je neusgaten zien of jij veel in je neus peutert of niet. Je neusgaten zullen even groot blijven, ongeacht of je in je neus peutert.
Het is een wijdverbreide mythe dat je oren en neus je hele leven blijven groeien. Klopt dat echt? 'Je oren en neus groeien je hele leven lang. ' Zo luidt een wijdverbreide mythe, maar volgens de medische literatuur is er geen bewijs voor dit idee.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
De helft van alle Nederlanders doet het zelfs een of meerdere keren per dag en ongeveer 10 procent daarvan eet wat ze in hun neus aantreffen op. Wist je dat er zelfs mensen zijn die dwangmatig en obsessief neuspeuteren? Dat wordt met een moeilijk woord ook wel rinotillexomanie genoemd.
Iedereen heeft van nature een neus-lippenplooi of een nasolabiale plooi, zoals dit zo mooi heet. Soms wordt er ook verwezen naar deze plooi met de term, de lachlijn. Met de jaren kan deze plooi bij sommige mensen nadrukkelijker aanwezig zijn.
Binnenkant neus
De binnenkant van de neus bestaat uit een linker en rechterhelft welke die elkaar gescheiden zijn door het neustussenschot of septum. Het heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de neusrug. Het voorste deel van het neustussenschot is gemaakt van dun kraakbeen en het achterste deel van bot.
Naast, achter en boven de neus liggen diverse holtes, de sinussen. Deze holtes maken het gewicht van de schedel lager, vormen een klankkast voor stemgeluidsversterking en verwarmen de ingeademde lucht een beetje. De bijholtes kunnen verstopt raken bij een verkoudheid.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
"Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger. "Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin."
Meer kans op infecties door neuspeuteren
Een daarvan is de bacterie Staphylococcus aureus. Die is vrij ongevaarlijk, maar als je slijmvlies beschadigd is, kan een akelige infectie ontstaan. En wie met zijn vingers in zijn neus poert, vergroot de kans iets te beschadigen.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
De gemiddelde neus werd consequent als mooiste beoordeeld, ook nadat symmetrie of een gave huid als alternatieve verklaringen werden uitgesloten. Hoe dichter een neus in de buurt komt van de gemiddelde vorm, hoe aantrekkelijker deze neus gevonden wordt.
Hoe? Door middel van make-up. Met het contouren en highlighten van de neus kun je namelijk het focuspunt veranderen en hierdoor zal hij kleiner lijken. Door twee donkere lijnen van onder je wenkbrauw naar het topje van je neus te trekken, creëer je een schaduw die je neus smaller laat lijken.
En kraakbeen blijft groeien, in tegenstelling tot bot, dat normaal gesproken stopt met groeien in de puberteit. Anderen denken dat het oor niet meer groeit, maar dat door het ouder worden en verschillende andere factoren de oorlel uitzakt en daardoor dus groter wordt.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
Je kunt je echter voorstellen dat bepaalde deeltjes (o.a. eiwitten en wat suikers) van de celresten en bloedlichaampjes (en misschien wel van de bacterien) in de darmen weer worden opgenomen en hergebruikt. Er zitten dus in theorie wel calorieen in snot.
In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven. Neuspeuteren dient om slijmresten uit de neus te verwijderen. Soms is dit noodzakelijk omdat het verwijderen door snuiven of snuiten niet lukt.
U snuit pas (veel) snot uit wanneer u er opeens meer van aanmaakt of wanneer het van consistentie verandert. Door oorzaken als een verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof, kan het slijm dikker worden en uit de neus gaan lopen.
Een bobbel op de neus is bij de een meer zichtbaar dan bij de ander. Het hangt af van de grootte van het kraakbeen en bot onder de neusrug. De bobbel kan in de loop der tijd groeien (het kraakbeen van de neus en het oor blijven immers je gehele leven een beetje groeien).
Bij prikkeling van het neusslijmvlies treedt een beschermende reflex in werking, het niezen. Er treedt in dit geval een onwillekeurige inademing op, gevolgd door een explosieve uitademing door de neus.
Door de verminderde bloedtoevoer kan het kraakbeen in je neus afsterven. Door de bijtende chemicaliën in cocaïne kan dit nog sneller gaan. Dit kan resulteren in gaten in je tussenschot in je neus en in extreme gevallen zelfs tot het helemaal weg slijten van het tussenschot.