Kosovo, officieel de Republiek Kosovo, is een gedeeltelijk erkend land in Zuidoost-Europa. Het grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina. Kosovo riep op 17 februari 2008 een eenzijdige onafhankelijkheid uit van Servië.
Als u naar Kosovo reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft.
Voor een reis naar Kosovo heeft u een geldig paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Uw paspoort of identiteitskaart moet bij aankomst in Kosovo nog ten minste drie maanden geldig zijn. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig, mits u niet langer dan 90 dagen in Kosovo verblijft.
Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Het land grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina.
Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen.
Traditioneel eten is in Kosovo over het algemeen Albanees, denk daarbij vooral aan gestoofd en gegrild vlees of vis. Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. De meest populaire visgerechten zijn gebakken zoetwatervissen zoals snoekbaars en karper.
Kosovo komt onder beheer van de VN en wordt in 2008 onafhankelijk (hoewel die onafhankelijkheid maar door 108 van de 193 leden van de VN erkend wordt).
Kosovo ligt in het oosten van Europa. Net als zijn buurlanden Kroatië, Servië en Macedonië hoort Kosovo tot het voormalige Joegoslavië. De laatste jaren is Kosovo in opkomst als toeristische bestemming. Het land heeft een prachtige natuur en bijzondere culturele bezienswaardigheden.
8,5 duizend Kosovaren in Nederland.
Het conflict. De oorlog in Kosovo was het gevolg van de opgelopen spanning tussen etnische Albanezen en de Servische autoriteiten in de toenmalige Servische provincie Kosovo van het voormalige Joegoslavië.
In het begin bestond KFOR uit 50.000 militairen. Dat aantal werd in de loop der tijden steeds meer teruggebracht; eind 2005 bestond KFOR uit 17.000 militairen. In de daarop volgende jaren nam de sterkte van KFOR verder af tot ongeveer 14.000 militairen.
De staten Kosovo en Montenegro op de Balkan zijn geen lid van de EU. De twee landen hebben in 2002 unilateraal de euro ingevoerd en gebruiken deze sinds die tijd als hun feitelijke munteenheid. Dit betekent dat de euro daar niet wettig betaalmiddel is, maar wel door de bevolking als zodanig wordt beschouwd.
Kosovo heeft binnen de Europese Unie de status van potentiële kandidaat lidstaat. Van toetreding is echter nog lang geen sprake, omdat verschillende Europese landen Kosovo niet erkennen. Een besluit tot toetreding wordt unaniem genomen en vereist dus instemming van alle lidstaten.
Hoewel Kosovo niet tot de eurozone behoort is de euro hier wel het enige betaalmiddel. Je kunt hier gewoon je biertje mee afrekenen en dat biertje zal ongeveer € 1,50 per halve liter kosten.
Inwoners met een migratieachtergrond uit Kosovo (totaal 9.107 in 2022)
Etnische uitruil. De aanwezigheid van een Servische minderheid (ruim 100 duizend personen, op een totale bevolking van 1,8 miljoen) is en blijft de grootste bron van spanningen tussen de buurlanden.
Kroatië maakte deel uit van de Republiek Joegoslavië, maar verklaarde zichzelf in 1991 onafhankelijk. Met deze onafhankelijkheidsverklaring ontstonden de eerste gevechten tussen Kroatische troepen en het Joegoslavische leger.
De belangrijkste religie in Servië is de Servisch-orthodoxe Kerk. Verspreid over het land zijn er vele orthodoxe kloosters. In Belgrado staat het grootste orthodoxe kerkgebouw ter wereld, de Savakathedraal. In het zuidwesten van Servië hangt de meerderheid van de inwoners de islam aan.
Gllogovc telt circa 73.000 inwoners (2009). ... Kosovaarse Albanezen = De kosovaarse Albanezen, ook Kosovaren genoemd, zijn Albanezen die in Kosovo woonachtig zijn. Zij zijn daar de grootste etnische groep, naast vooral etnische Serviërs. ...