Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek nog een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat u in dat geval na het CT-onderzoek niet zelf mag rijden. Na de CT-scan blijft u nog een half uurtje op de afdeling, ter controle.
Na de CT-scan van de buik
Door veel water te drinken raak je het contrastmiddel sneller kwijt. Hoewel het contrastmiddel en de scan geen negatieve invloed op je rijvaardigheid hebben, wordt het over het algemeen aanbevolen om niet zelfstandig naar huis te rijden na het onderzoek.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten. Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
Dit maakt geluid. De laborant bedient de scanner vanuit de aangrenzende ruimte en spreekt met u via een intercom. De laborant maakt enkele opnames die steeds 5 tot 25 seconden duren en kan u daarbij ook vragen om even de adem in te houden. Het maken van een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten.
Tijdens het onderzoek voelt u de onderzoekstafel langzaam schuiven. De beelden worden meteen door de computer berekend en vastgelegd. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen. De foto's mislukken namelijk als u beweegt.
Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek nog een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat u in dat geval na het CT-onderzoek niet zelf mag rijden. Na de CT-scan blijft u nog een half uurtje op de afdeling, ter controle.
Een CT-scan is een van de onderzoeken bij darmkanker. De afkorting CT staat voor computertomografie. Door deze scan (van de buik en longen) brengen we goed in beeld waar de tumor in de dikke darm zit. Verder geeft de scan informatie over mogelijke kankercellen in omliggende lymfeklieren en andere organen.
U mag na het onderzoek niet zelf autorijden. Door het inspuiten van de contrastvloeistof in het gewricht kan uw arm of been zwaar aanvoelen. Als u (veel) last hebt van claustrofobie (angst in kleine ruimtes), kunt u een rustgevend medicijn vragen aan uw behandelend arts of uw huisarts.
De uitslagen van een bodyscan, MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
Is het onderzoek pijnlijk? Het onderzoek is niet pijnlijk. Het contrastmiddel kan een warm gevoel geven dat door het lichaam trekt. Ook kan u het gevoel hebben dat u plast.
U kunt het beste kleding dragen die u makkelijk kunt uitdoen. Kleding van katoen kunt u meestal aanhouden, zoals een hemd of joggingbroek. In kleding zitten soms ook metalen stukjes, zoals ritsen, knopen, beugels en haakjes van een bh. Metaal verstoort de beelden van de scan.
Op een PET-scan ziet de arts ontstekingen en tumoren. Een CT-scan toont heel precies organen en weefsel. Met de combinatie is goed te zien waar de kankercellen zitten. Een CT-scanner werkt met röntgenstralen en maakt zeer gedetailleerde beelden van het lichaam.
Na de CT-scan
U kunt na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis. Na het onderzoek mag u weer alles eten en drinken. Wij adviseren u tot 2 dagen na het onderzoek extra te drinken om te zorgen dat u de contrastvloeistof sneller uitplast.
De CT-scanner maakt met de foto's een 3D-foto van uw lichaam. 3D betekent dat er diepte op te zien is. Hierdoor is duidelijker te zien hoe uw lichaam en organen eruit zien. Dit komt omdat u bij een CT-scan in een ring ligt en de röntgenstralen van alle kanten komen.
Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek.
Na ontsmetting van de huid prikt de radioloog in het gewricht en spuit de contrastvloeistof in. Dit kan een gespannen gevoel veroorzaken. Deze behandeling duurt ongeveer 20 minuten.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Wanneer wordt een CT-scan van de buik gemaakt? Wanneer de arts vermoedt dat er iets aan de hand is met de organen in je buik, kan hij ervoor kiezen om een CT-scan van de buik te maken. Een aantal aandoeningen die hiermee kunnen worden aangetoond zijn: Verschillende vormen van kanker en tumoren.
Een contrastmiddel is niet schadelijk voor de gezondheid. Wel is het belangrijk dat de nieren en de schildklier goed functioneren.
De spier 'werkt' dus tijdens deze opnemen. Daarom kan er na de MRI een 'moe gevoel' zijn. Het kan geen kwaad, maar als het alleen maar tijdens bepaalde opnemen optreedt, en ze erg hinderlijk zijn, kan je overwegen juist deze opnamen niet te maken en kijken of ze door andere vervangen kunnen worden.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.
Om te onderzoeken of je al dan niet kanker hebt, gebeurt meestal een biopsie of een punctie.Daarnaast helpen beeldvorming (onderzoeken zoals CT-scan, MRI, echografie) en laboratoriumonderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) je arts om een diagnose te stellen en om de beste behandeling te kiezen.
“Bij CT wordt een dosis röntgenstraling gebruikt die vele malen hoger is dan bij een gewone röntgenfoto. Röntgenstraling is schadelijk en richt zijn schade aan op het moment van toediening. Als standaard zou je kunnen aanhouden dat iemand niet meer dan drie maal per jaar CT-onderzoek mag ondergaan.