Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.
Door de combinatie van moedermelk en kunstvoeding kan je baby moeite krijgen met zijn ontlasting. Moedermelk werkt namelijk laxerend, terwijl kunstvoeding juist het tegenovergestelde doet. De combinatie kan leiden tot obstipatie. Neem contact op met het consultatiebureau als je baby daar last van heeft.
Melkproductie afbouwen
Eén borstvoeding per week vervangen door kunstvoeding zorgt ervoor dat zowel je babytje als jouw borsten rustig kunnen wennen aan de verandering. Hou de flesjes klein: 90-120ml/fles. Dat is de hoeveelheid die de meeste baby's uit de borst drinken per voeding.
Wanneer je borst- en flesvoeding wilt combineren, kun je ook kiezen voor Nutrilon DuoBalans opvolgmelk. Onze meest geavanceerde formule is speciaal ontwikkeld om te combineren met borstvoeding en voor de overgang naar flesvoeding. Borstvoeding is de beste voeding.
Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Opvolgmelk van Nutrilon is dan een uitstekende keuze. Overstappen van de borst naar de fles doe je in stapjes. Want je kindje moet wennen aan de nieuwe voeding.
Alle bronnen bevestigen dat borstvoeding nog steeds de beste start voor je kindje is. Toch hoef je je als mama niet slecht te voelen als je voor flesvoeding gaat. Integendeel. Flesvoeding bevat vandaag de dag alle nodige voedingsstoffen voor je baby.
Startvoeding, opvolgvoeding en groeimelk. Startvoeding lijkt qua samenstelling best zo goed mogelijk op moedermelk, met een laag gehalte aan eiwitten en een lichte verteerbaarheid. Startvoedingen zijn voornamelijk te koop in de apotheek. Er zijn enkele merken en heel wat soorten startvoeding op de markt.
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.
De eerste 10 dagen worden de voedingen elke dag gemiddeld met 10cc opgehoogd (2e dag: 20 cc per voeding, 3e dag: 30 cc per voeding, etc.) Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.
Uit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee levensmaanden ongeveer 595 calorieën per dag verbrand met borstvoeding geven. Daarbij gaat het om vrouwen die exclusieve borstvoeding geven. In theorie zou je dan dus een halve gram per week kunnen afvallen.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Heb je maar af en toe een fles moedermelk nodig, dan kolf je een paar keer kleine hoeveelheden af.Die kleine porties kan je samenvoegen tot één voeding. Je kan een half uur tot een uur na een borstvoeding een beetje afkolven. Of, als je baby 's ochtends maar aan één borst drinkt, kan je kolven aan de andere kant.
Goede redenen om te kiezen voor borstvoeding
Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Bij 6 voedingen kun je deze als volgt verdelen: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur, 23.00 uur en 03.00 uur. Ben je overgestapt naar 5 voedingen dan zijn deze tijden misschien handig: 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur.
Het lage eiwit- en vetgehalte maakt de melk licht verteerbaar, en de baby heeft dan ook snel weer honger, maar omdat mama gewoon aanwezig is, drinkt hij gewoon weer. Zo zou slechts twintig minuten nodig zijn om een maaltje moedermelk door de maag verteerd te krijgen.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron.
In 2018 startte 69 procent van de moeders na de geboorte met borstvoeding, blijkt uit onderzoek. Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter.
De schaarste van het Nutrilon-product is ontstaan na verschillende schandalen in China met babyvoeding waarin melkpoeder bleek te zijn aangelegd met kunsthars. Bij dit melamine-schandaal uit 2008 kwamen zes baby's om het leven en 300.000 baby's en peuters moesten worden opgenomen met nierklachten.
− De anticonceptiepil kan soms de moedermelkproductie remmen. Neem een pil die oestrogeen bevat als u de borstvoeding wil afbouwen. − Een natuurlijk middel wat goed helpt om de moedermelkproductie af te remmen is salie-thee. Salie is een goedkoop en vrij verkrijgbaar kruid waar u zelf thee van kunt maken.
De (kinder)arts kan u daarom het advies geven om 4 tot 6 weken een koemelkvrijdieet te volgen. Dit is om vast te stellen of uw kind allergisch is voor koemelk en te zorgen dat het geen kleine hoeveelheden koemelk binnenkrijgt via de moedermelk. Na 4 weken kijkt de arts of uw kind weer koemelkeiwit mag krijgen.