Mont Saint-Michel in Frankrijk Nergens in Europa is het verschil tussen hoog- en laagwater zo groot als bij de baai van Normandië. Tijdens hoogtij wordt Mont Saint-Michel volledig onbereikbaar. Om het getijdeneiland ook tijdens vloed toegankelijk te houden, is er een verhoogde weg aangelegd.
De Mont Saint-Michel is altijd open. De abdij is dagelijks geopend van 09.30 tot 19.00 uur, met een eerdere sluitingstijd van 17.00 uur van september tot en met april. De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten. De Archeoscope is dagelijks geopend tussen 09.30 en 16.30 uur.
Shuttlebus vanaf de parkeerplaats
Vanaf de parkeerplaats en de hotelzone kun je gratis met de shuttlebus ('Le Passeur') naar Mont Saint-Michel. De shuttlebussen rijden het hele jaar door van 's ochtends tot 's avonds. Lopend doe je zo'n 15 minuten over de ca. 2 km, maar het is een prachtige wandeling.
Aangezien de Mont Saint-Michel één van de grootste bezienswaardigheden van Frankrijk is, wordt het eiland zeer druk bezocht in het hoogseizoen. Daarom is het aan te raden om juist in het voorjaar of najaar, tijdens het laagseizoen, een bezoek te brengen aan het eiland.
De 2024 prijs van tickets voor een bezoek aan de abdij van Mont Saint Michel is €11.
Het middeleeuwse eiland Mont-Saint-Michel is een van de juwelen van Normandië. Beklim de 350 traptreden van het klooster voor een adembenemend uitzicht over de baai, en volg daarna het pad over de stadsmuren voor een verkwikkende wandeling.
Als u op-en-neer naar de Mont wilt fietsen, kunt u – op bepaalde dagen en tijden – naar de Mont rijden over het met hout bedekte pad aan de westelijke kant van de brug (fietshelm verplicht). Dit laatste stuk over de brug is toegankelijk voor fietsers: 24 uur per dag dag, van 1oktober tot 30 april.
De Mont Saint-Michel is de derde toeristische trekpleister in Frankrijk na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles, met jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.
Werelderfgoed. De Mont Saint-Michel is gebouwd op een rotsachtig eilandje. Door de eeuwen heen zijn hier allerlei architectonische juweeltjes aangelegd: de pre-romaanse kerk, de abdijkerk uit de 11e en 15e eeuw, en de romaanse en gotische kloostergebouwen.
Het ritme van het getij
Eén cyclus van eb en vloed duurt 12 uur en 25 minuten. We hebben dus op 1 dag bijna 2 keer hoog en laag water (twee keer per 24 uur en 50 minuten). Doordat deze cyclus geen 24 uur maar 50 minuten langer duurt zal het dus ook elke dag anders zijn.
De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
Elke gemiddeld 6.15 uur verandert het tij. Dat betekent als het nu net eb (laagwater) is geworden, dat het over zes uur en een kwartier weer vloed (hoogwater) wordt. Met eb is het strand extra breed, ideaal voor als je bijvoorbeeld een strandrit te paard wilt maken.
Abdij van Mont Saint-Michel
Door de eeuwen heen zorgden hoge muren om de kerk dat dit een onneembare vesting was. Vroeger verbleven hier vele Benedictijnse monniken. Nu woont er nog een klein gezelschap van ongeveer 30 monniken in de abdij.
De Mont Saint-Michel dankt zijn bestaan aan een verschijning.Die van aartsengel Sint-Michaël (vandaar zijn naam) aan Saint-Aubert, bisschop van Avranches. Na deze heilige interventie liet de bisschop in 709 een bedevaartsoord bouwen op de Mont Tombe, toen gewoon een eiland van graniet.
Geschiedenis van de Mont Saint Michel
De lange geschiedenis van Mont Saint Michel zou teruggaan tot 708, het jaar dat Aubert, bisschop van Avranches, op de Mont-Tombe een heiligdom ter ere van de Aartsengel Michaël laat bouwen dat al snel tot een groot bedevaartsoort zal uitgroeien.
Wielrennen of recreatief fietsen in Chamonix-Mont-Blanc is mogelijk, maar het is wellicht niet het aanbod wat je verwacht in de buurt van de hoogste berg van westelijk Europa.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Saint-Malo is de oude stadsmuur. De muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw en is bijna twee kilometer lang. De muur is een aaneenschakeling van bastions en wachttorentjes en wordt vandaag de dag nog steeds goed onderhouden.
Antwoord van de bieb:De Oostzee zelf is te klein om zelf duidelijk waarneembare getijden te hebben en de doorgang naar de Noordzee, o.a. via het Kattegat is erg smal, zodat Atlantische getijdenstromen weinig invloed hebben.
Bij een dubbeldaags getij is er tweemaal per dag hoog water en laag water. Een getijcyclus duurt 12 uur en 25 minuten.
Doordat de aarde in 24 uur één maal om haar as draait, is het per etmaal tweemaal hoog water en ook tweemaal laag water. De aarde draait als het ware onder de twee vloedbergen door. Doordat de maan in ongeveer een maand om de aarde draait, is de maan in dat ene etmaal ook een stukje opgeschoven.