Heeft u een vlek op uw kleding, wat u zelf niet meer weg krijgt? Dan is het een goede optie om het bij een stomerij te proberen. We krijgen vaak meer vlekken weg dan u zou verwachten.
De stomerij is perfect voor het verwijderen van vlekken en geurtjes. Huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes verwijderen vlekken weleens, maar dat gaat vaak ten koste van je kleding. Het is een beter idee om je kledingstukken toe te vertrouwen aan een professionele stomerij die kundig de vlekken en geurtjes verwijdert.
Een stoffen zetel reinigen met een stoomreiniger kan ook zijn nut bewijzen. Om kleine vlekken te verwijderen, plaats het mondstuk schuin tegen de bekleding.Hou een microvezeldoek naast de plek en begin te stomen.De stoomstraal 'schiet' de vlek als het ware in de microvezeldoek.
Zitten er vetvlekken in, door bijvoorbeeld olie of make-up, dan is stomen de beste optie. Ongeacht te stof. Delicaat: voor wol, leer en zijde kun je beter naar de stomerij.
Stoom is geschikt voor alle textielsoorten en is ideaal voor kleding waar geen vlekken in zit. De was grondig verzorgen met behulp van de stoomontkreuker of stoomcentrale is een praktisch en respectvol alternatief: de vezels worden duurzaam ontsmet, opgevuld en verjongd. Ze zien er weer uit als nieuw.
Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan.
Kleding die een tijdje in de kast heeft gelegen, of kleding die je pas een dag hebt gedragen maar die geen vlekken heeft kun je snel opfrissen met stoom.
Met 96% minder water* Stomen in plaats van wassen is een van de beste manieren om kleding op te frissen die niet volledig hoeft te worden gewassen. De 7000-serie ProSteam® wasmachine kan de stoomcyclus gebruiken om kleding op te frissen, wat slechts 2 liter water per cyclus verbruikt en vriendelijker is voor kleding.
Week om oude ingedroogde vlekken gemakkelijker te verwijderen de kleding in een sopje van wasmiddel en water. Dit zal helpen om de bovenste laag van de vlek te verwijderen. Breng vervolgens het Persil wasmiddel direct aan op de vlek en laat het een paar minuten inwerken. Spoel tot het wasmiddel volledig is verdwenen.
In de praktijk wordt met stomen en chemisch reinigen in feite dus hetzelfde proces bedoeld.
Pigmentvlekken
Enkele kleine vlekjes kunnen met stikstof (cryotherapie) verwijderd worden. Hiermee wordt echter steeds een wondje gemaakt. Een elegantere manier om pigmentvlekken te verwijderen is met een laserbehandeling.
Het doodt tot 99,9% van de bacteriën en virussen (COVID). Met stoom bereik je de dieperliggende plekken en poriën. Hierdoor verwijder je gemakkelijker dan met traditionele reinigingsmethoden vervuiling zoals voedselresten, melkpoeder, olie, vet, lijm, hars, inkt of koolstof.
Voordelen stoomreinigers
De stoom laat geen resten achter en verwijdert vieze geurtjes. Doordat je niet meer hoeft te boenen en te schrobben, bespaar je veel tijd. Omdat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt en minder water gebruikt, is een stoomreiniger ook nog eens kostenbesparend.
Je kunt in principe alle kleding stomen, zowel zelf thuis om op te frissen als bij de stomerij voor reinigen zonder wassen. Stoom bijvoorbeeld overhemden en andere kleding. Het is de makkelijkste manier om je kleren thuis op te frissen, bijvoorbeeld na een paar keer dragen.
Een stomerij, droogkuis (Belgisch-Nederlands) of nieuwkuis (niet-algemeen) is een textielreinigingsbedrijf, waar kleding en andere textiele stoffen worden gewassen en gereinigd. Textielreinigers reinigen het aangeboden wasgoed in een organisch oplosmiddel (chemisch reinigen) of in water.
Maar de onbetwiste nummer 1 is Vanish Dual Power. Of het nu koffie, rode wijn of bessensap is: dit middel haalt het er uit. Zowel op katoen als synthetisch. Vanish heeft wel wat moeite met de afgewerkte olievlek, maar dat hebben –behalve Treffer- alle middelen.
De eerste manier om zweetplekken uit je kleding te krijgen is door gebruik te maken van baking soda. Meng baking soda en water met elkaar, zodat er een pasta ontstaat. Wrijf vervolgens deze pasta over de vlekken en laat dit voor ongeveer twee uur intrekken.
Wat voor vlek je ook hebt, schoonmaken met baking soda is de beste manier om het weg te krijgen. Meng twee eetlepels met een paar druppels water en maak hier een pasta van. Smeer het op de vlek en laat even goed intrekken. Vervolgens doe je het kledingstuk in de was en je vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Als je je kleding stoomt in plaats van ze te wassen, gaan ze veel langer mee. Een stoomapparaat verfrist kledingstukken, vermindert kreukels, geurtjes en doodt bacteriën. Stomen is ook milieuvriendelijker, omdat je de kleding die alleen opgefrist hoeft te worden niet hoeft te wassen.
Vermijd dan niet alleen de wasdroger, maar ook het stoomprogramma van je wasmachine. De stoomfunctie kan er dan juist voor zorgen dat je wasgoed krimpt. Kijk ook in de handleiding van je wasmachine voor hoeveel kilogram textiel de stoomfunctie geschikt is.
Naar de stomerij
Probeer je pak alleen wel maximaal drie keer per jaar te laten stomen. Chemisch reinigen kan de vezels van je kleding namelijk iets beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker worden en uiteindelijk kunnen scheuren.
Na 45 seconden is de stomer voldoende opgewarmd voor verticaal gebruik, na 90 seconden voor horizontaal gebruik. Druk de stoomhendel in en houdt het apparaat de eerste paar seconden van jou en je kleding af. De eerste stoom kan namelijk wat waterdruppeltjes bevatten.
En moeilijk is het niet: je doet het gewoon thuis met een stoomapparaat. Vul de stomer met water, wacht tot het opwarmt en gebruik de stoom op je kleding. Zo loop je er weer snel fris bij. Het stomen van kleding is ideaal om geurtjes en bacteriën te verwijderen en lichte kreukels te verminderen.