Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Tip 1: kies de juiste boor
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk.
Voor hout- en plaatmateriaal is een houtboor het meest geschikt. Deze boor herken je aan het scherpe puntje. Maak met een priem een klein gaatje in het hout, zodat de boor niet weg kan glijden en precies op de juiste plek boort. Voor grotere gaten zijn andere typen boren geschikt.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.
De machinale hardhout boor wordt vooral gebruikt om wat kleinere gaten te boren. Deze boor bevat net als de Azobe slangenboor een centreerpunt aan het uiteinde van de boor. Druk deze zacht in het hout en boor vervolgens op een iets hogere toerental, zonder teveel kracht te zetten.
Hout. Een houtboor ziet er niet voor niets zo uit; daar is over nagedacht. De meest gangbare houtboor herken je aan de scherpe punt aan het uiteinde, het centreerpunt. Hiermee boor je heel nauwkeurig in het houten oppervlak, en hoef je er geen millimeter naast te zitten.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Standaard houtboor
Een houtborenset bestaat gewoonlijk uit zeven boortjes van 3 tot 10mm diameter. Standaard houtboren zijn zowel voor zachthout als hardhout bruikbaar en geschikt voor de meest voorkomende klussen.
De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor. Aan de hand van de plug weet u hoe diep u moet boren. Plak een plakbandje om het boortje, zodat u weet waar u moet stoppen!
Als je in hout wilt schroeven moet dit nu met of zonder plug? Gewoon een groter maatje schroef volstaat dus om de losse schroef vast te maken. Pluggen verwijderen gaat goed met een kurkentrekker. Het makkelijkst werkt een model met vleugels.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Kenmerken van de steen- en betonboor op een rijtje: Te herkennen aan: spiraalvormige boor met beitelvormige kop die je aan het uiteinde van de boor ziet zitten. Voor het boren in: steen, beton, natuursteen en andere hardere materialen.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Boren in (bak)steensoorten gaat altijd met een boormachine die uitgerust met klopfunctie (zoals een klopboormachine) en speciaal voor steen geschikte boor. Voor zachtere stenen zoals metselwerk is het goed om te werken met een steenboor welke is uitgerust met een hardmetalen punt en beitelvormige, scherpe snijkant.
Voorboren is in de meeste gevallen niet nodig, toch is het wel verstandig om hardhout voor te boren. Dit verkleint de kans op splijten van het hout en het afbreken van de schroef. Neem een hardhoutboor van 3.5mm voor de meeste grip. Dit voor het beste grip van de schroef bij het indraaien hiervan.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Slangenboren worden gebruikt voor het snel boren van relatief grote diameters in hard en zacht hout. Ook voor het boren in azobé, bangkirai en andere hardhout soorten hebben wij speciale slangenboren in het programma. Slangenboren zijn leverbaar met zeskant, SDS-plus en morse-konus opname.