Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Een staafmixer lijkt op een handmixer, maar heeft een langwerpige staaf waar, in tegenstelling tot een handmixer, mesjes in zitten waarmee je etenswaren kunt fijnmalen en pureren. En met de juiste accessoires kun je er ook mee kloppen, mengen, malen en hakken. Zo kun je er heel gemakkelijk soepen en sauzen mee maken.
Bereidingswijze. Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Giet een kop slagroom in de beker, doe de sluiting erop en ga flink schudden. Heel hard schudden hoeft niet, als je maar in een constant tempo blijft doorgaan. Tijdens het schudden luister je naar het geluid: het zal steeds minder klotsen en steeds steviger worden.
Slagroom kloppen kan met de mixer of met de hand.
Bereiding: slagroom kloppen
Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft. De slagroom is stevig genoeg als de pieken rechtop blijven staan wanneer je de garde eruit haalt.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Voor de goede orde: veel mixwerk kan ook zonder een elektrische mixer. Met een garde kom je al een heel eind. Ik zou een elektrische mixer aanraden als je bijvoorbeeld eiwitten heel luchtig moet kloppen. In dat soort gevallen duurt het al lang met een elektrische mixer, laat staan met een simpele garde.
Slagroom kloppen hoeft je geen lamme arm te bezorgen, met de blender heb je zo de slagroom tot de perfecte dikte geklopt. Geef je de voorkeur aan een gladde soep? Dan kun je de soep blenden. Let wel op of jouw blenderkan geschikt is voor warme ingrediënten.
Zo maak je het:
Neem de slagroom (dezelfde hoeveelheid als je altijd zou gebruiken) en doe dit in het potje. Neem nu de suiker en voeg dit na smaak toe aan het potje. Draai de deksel stevig op het potje en begin met schudden. Schud het potje net zo lang op en neer tot je een luchtige substantie krijgt.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Rustig opkloppen
Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Met een vermogen van 1500 Watt, 21 snelheden en 6 keukenmachines in 1, is de JAP ForceBlend F3 de best geteste staafmixer set van 2022.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.
begin klein en goedkoop, met bijvoorbeeld een staafmixer of kleine hakmolen. Dan kun je later altijd nog makkelijk 'upgraden' naar een blender of foodprocessor. Ben je een enorme bakliefhebber of maak je veel deeg: dan kun je natuurlijk niet zonder keukenmixer.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed!
Boter luchtig kloppen
Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Zet een grote kom met ijswater klaar, met daarin een kleinere kom. Giet hierin de gesmolten boter en begin te kloppen met een garde of mixer. Ga door tot de boter net zo stevig is als stijf geslagen (slag)room.
Tip 2: gebruik de staafmixer niet te lang achter elkaar
Hiermee voorkom je dat de staafmixer oververhit raakt. Hoe krachtiger het vermogen, des te langer je mixt. In pulsen mixen houdt in dat je tussen het mixen door kort stopt. Merk je dat de staafmixer warm wordt of een raar geluid maakt, stop dan direct.
Pannenkoeken-, cake- of wafelmix
Je raadt het al: gebruik een staafmixer. Zorg ervoor dat je éérst de droge ingrediënten kort mixt, en daarna pas de natte ingrediënten toevoegt.
Draai de dop (goed) op de pot en schud afhankelijk van de hoeveelheid slagroom zo'n 2 à 5 minuten. De slagroom is klaar wanneer je de room niet meer voelt 'klutsen' in de pot.
Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot er nog 1/3 over is (125 ml). Dit duurt ca. 10 min. Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.