Nee, geen massage, tape of dry needling, die hebben bij dit soort klachten geen bewezen effect.”
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
Het is heel belangrijk dat sportmassage op het juiste moment wordt gegeven. Je mag bijvoorbeeld nooit in de acute fase van een knieblessure masseren, daarmee kun je de klachten alleen maar erger maken. Je zou dan de aangedane spieren en/of pezen kunnen beschadigen en een eventuele zwelling erger kunnen maken.
Een meniscus heeft net als spieren belasting en beweging nodig om in goede conditie te blijven. Of om die te verbeteren. De knie intapen helpt niet en ook (te veel) stilzitten is niet goed voor je. Bewegen bevordert juist het herstel en met oefeningen maak je de hele knie – ook de meniscus – sterker.
De meniscus is een stuk kraakbeen dat vrijwel los tussen het onder- en bovenbeen ligt. Het zorgt voor extra balans, maar vooral voor schokdemping. Een scheur in de meniscus veroorzaakt vaak slot- en pijnklachten. Een scheurtje in de buitenkant van de meniscus kan zelf genezen doordat hier een goede bloedvoorziening is.
Als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit, kan de meniscus vanzelf genezen. Een mogelijke niet-operatieve behandeling is rust. Dit kan wel een aantal maanden duren. Het is wel belangrijk dat u blijft oefenen en bewegen.
Revalidatie bij een gescheurde meniscus zonder operatie
Zoals eerder besproken heeft het conservatieve beleid de voorkeur bij behandeling van meniscus klachten. De revalidatie richt zich op de volgende punten: Het volledig kunnen strekken en buigen van de knie. Zorgen dat er geen zwelling meer in de knie zit en komt.
De klachten
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn: Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Zwelling van het kniegewricht. Pijn bij hurken en knielen.
Een aanrader is de Genutrain S of de Genutrain met siliconen van Bauerfeind. Of bekijk hier de goedkopere variant van dezelfde kniebrace: de Genu kniebrace van het merk CARE. Bent u ernstig geblesseerd aan de meniscus? Kijk dan eens naar de SecuTec Genu van Bauerfeind.
Een kniebrace geeft compressie aan het gewricht en de spieren, waardoor de knie ondersteund wordt. Hierdoor heeft u minder pijn en kunt u de knie beter bewegen. De brace draagt u tijdens het sporten, maar wanneer u een zware blessure heeft kunt u de brace ook een tijdje overdag en tijdens het slapen dragen.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven.Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
In tegenstelling tot een menisectomie moet u bij meniscusherstel 6 weken lang met krukken lopen en mag u uw been niet volledig belasten. Maximale buiging van de knie is pas na 3 maanden toegestaan. Na pas 5-6 maanden mag u uw sportactiviteiten hervatten.
Niet alle meniscus scheuren geven klachten. Vooral scheuren die langzaam ontstaan (degeneratief meniscusletsel) geven weinig tot geen klachten.
Oorzaken meniscusletsel
Dit wordt ook wel overbelasting van de meniscus genoemd. Het is ook mogelijk dat letsel aan de meniscus acuut wordt opgelopen. Tijdens het beoefenen van sporten zoals voetbal, hockey, basketbal en veel andere sporten worden veel plotselinge draaiingen gemaakt met de knie.
Er zijn tal van oorzaken die voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie kunnen zorgen. Pijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een acute blessure, denk aan: verdraaiing van de knie op het sportveld of een plotselinge val. Daarnaast kan overbelasting ook zorgen voor pijnklachten aan de binnenkant van de knie.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
Heb je pijn aan de binnenkant van je knie, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. Die stelt een diagnose en maakt een behandelplan. Is doorverwijzing naar een andere hulpverlener nodig, dan regelt de fysiotherapeut die voor je. De fysiotherapeut beschikt over een uitgebreid netwerk voor doorverwijzing.
Fietsen met een lichte weerstand is een goede oefening voor de knie. Meestal is het prettig het zadel iets hoger te hebben dan u gewend bent. De knie hoeft dan minder ver te buigen. Fiets 10 tot 15 minuten met een lichte weerstand.
Symptomen bij vocht in knie
Zwelling op de knie;Stijve knie;Moeite met strekken of buigen;Warme knie; Moeite met (trap-)lopen.
Wij raden de volgende adviezen aan bij een gescheurde meniscus: Geef uw knie een paar dagen rust als u veel last heeft van pijn. U kunt proberen om kleine stukjes te lopen.Hierbij kunt u krukken gebruiken als lopen niet goed lukt.
Wat je wel of niet kunt doen als je meniscus gescheurd is, hangt af van je persoonlijke situatie en de pijn die je ervaart. Over het algemeen wordt aangeraden om wel voorzichtig te blijven bewegen, maar hardlopen zal in het begin waarschijnlijk niet mogelijk (en ook niet prettig) zijn.
Zoals gezegd kan door een knieverdraaiing de meniscus scheuren. Dit veroorzaakt pijn en zwelling van de knie. Het buigen en strekken zal moeizaam gaan en lopen is daardoor niet goed mogelijk.