Let op: de magneten zijn geschikt om in de wasmachine te wassen. Vaak wassen met waspoeder kan er echter voor zorgen dat de PVC-seal bros wordt. Dit kan resulteren in een gescheurde seal.
Kleding of andere stoffen waar de magneten in zijn verwerkt kunnen in de wasmachine gewassen worden. Let wel op dat ook de trommel ferromagnetisch is. Het kan helpen door het te wassen stuk in een sloop of waszak te doen.
Keramische magneten kunnen tegen water en vocht, neodymium magneten niet. Neodymium magneten zijn daardoor niet geschikt voor gebruik buitenshuis.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Aantrekken of afstoten kun je niet veranderen. Het is wat een magneet doet naar andere magneten. De eigenschap is niet aan of uit te zetten. Van elektrische ladingen kun je ook niets tijdelijk uitzetten om ze wel/niet elkaar te laten aantrekken of afstoten.
Een dunne plaat trekt de magneet minder goed aan. Ook het soort metaal is van invloed. Plaats een magneet zoveel mogelijk rechtstreeks op een metalen oppervlak zonder materiaal ertussen. Zelfs een laagje verf kan voor een vermindering van de houdkracht zorgen.
Magnetisme is een eigenschap van het ferromagnetische materiaal waaruit een magneet bestaat. Onder bijzondere omstandigheden kan een permanente magneet zijn magnetische eigenschap wel snel verliezen, onder andere door sterke verhitting, stoten en demagnetisering met behulp van andere magneten.
Sterke magneten opbergen
Legt u bijvoorbeeld een stuk hout, robuust karton, dikker plastic of een dunne staalplaat met geringe ferromagnetische eigenschappen tussen de magneten. Daardoor kunt u er de magneten bij gebruik zijwaarts vanaf schuiven.
Een magneetgraad is een goede maatstaf voor de sterkte van een magneet. Over het algemeen geven hogere getallen een sterkere magneet aan. Het getal komt van een feitelijke materiaaleigenschap, het Maximale Energieproduct van het magneetmateriaal, uitgedrukt in MGOe (Mega Gauss Oersteds).
Een magneet heeft een noord- en een zuidpool. De magnetische kracht is bij deze polen het sterkst.
Kalkdeeltjes in je water zouden door de magneet geen kans maken om zich te hechten. Echter, zodra je water weer stilstaat is dit effect weg en stroomt er alsnog weer kalk mee uit je kraan. Daarnaast zou een waterontharder magneet pas kunnen werken bij een voldoende sterk magnetisch veld van minimaal 500+ Gauss.
Magneten hechten alleen aan ijzerhoudende oppervlakken
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud. Bij andere materialen, zoals plastic of hout, weet men vaak wel dat de magneten niet blijven kleven.
Normale neodymium magneten zijn erg gevoelig voor roest, waardoor we ze niet voor toepassingen buiten aanraden. Uitstekend geschikt zijn echter waterdichte neodymium magneten en ferriet magneten. Ook magneetband en -folie kan met bepaalde beperkingen in een buitenomgeving worden gebruikt.
Gevoelige en delicate stoffen: Het is meestal raadzaam om kledingstukken gemaakt van zachte materialen zoals zijde, satijn, kant, wol of wol met de hand te wassen of naar de stomerij te brengen. Het is mogelijk dat de wasmachine te ruw is voor deze stoffen en schade veroorzaakt.
De wetenschappers hebben ontdekt dat magneten de doorbloeding stimuleren of een regulerend effect op de doorstroming van het bloed kunnen hebben. Ze hebben bovendien geconstateerd, dat uitgerekte aders krimpen en vernauwde bloedvaten ontspannen. Zwellingen en ontstekingen verdwenen, wonden genazen beter en sneller.
Die werken eigenlijk hetzelfde als een dynamo op de fiets of een elektromotor . Een magneet beweegt zich langs een spoel, hierdoor ontstaat er een spanning in de draad die ervoor kan zorgen dat er een elektrische stroom gaat lopen. Als de magneet rond blijft draaien ontstaat er een wisselende spanning.
Alle magneten hebben twee polen die de noordpool en de zuidpool worden genoemd. De noordpool van een magneet stoot de noordpool van een andere magneet af, en trekt de zuidpool van een andere magneet aan. Twee zuidpolen stoten elkaar ook af.
Neodymium magneten zijn de sterkste magneten op de markt. Het zeldzame-aarde metaal neodymium zorgt voor de grote houdkracht.
Kleine magneetjes hebben maar heel weinig tesla. Een deurmagneetje is ongeveer 0,5 T sterk. Dit is een permanente magneet: het materiaal is altijd magnetisch. Het aardmagnetisch veld is tienduizend keer minder sterk: 0,00005 T.
Verhit men een magneet tot boven zijn zogenaamde "maximale gebruikstemperatuur", dan gaat een gedeelte van zijn magnetische lading verloren. Hij houdt dan bijv. minder stevig aan een ijzeren plaat vast, ook nadat hij weer is afgekoeld.
Een neodymium magneet kan bijvoorbeeld bij blootstelling van meer dan 80 graden Celsius aan kracht gaan verliezen. Ook herhaalde schokken of stoten kunnen een negatieve invloed hebben op de magnetisering. Denk hierbij aan hamerslagen en herhaaldelijk vallen van grote hoogte.
Maak U geen zorgen. Een magneet heeft geen invloed op de werking van een batterij.
Invloed van magneten op de smartphone
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Hoe werkt draadloos opladen? Draadloos opladen is dus mogelijk dankzij elektromagnetische inductie. Elektrische energie wordt via een magnetisch veld overgebracht tussen twee objecten, zoals bijvoorbeeld een lader en een smartphone. Op die manier heb je geen kabels nodig om een toestel op te laden.