De natuurlijke stof linnen kun je goed wassen in de wasmachine. Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller.
Was het linnen de eerste paar wasbeurten bij lage temperatuur. Wij raden u aan om uw linnengoed de eerste wasbeurt apart te wassen. Wassen bij 40 graden is voldoende, maar bij hardnekkige vlekken 60 graden. Prop een wasmachine nooit te vol.
Het krimpen van linnen hangt af van de manier van drogen. Wanneer linnen producten worden gedrogen in een hete droger, dan kan product 10 tot 15% krimpen. Laat je het natuurlijk opdrogen, dan krimpt jouw linnen product slecht 4 tot 5%.
Statistisch gezien is het krimppercentage in linnen producten 10-15% als het een draaibeurt krijgt in de hete droger, terwijl het slechts 4-5% krimpt als het natuurlijk gedroogd wordt. Linnen droogt van nature heel snel. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Na gebruik kan je het linnen het beste wassen op 30 of 40 graden. Gebruik een mild of neutraal wasmiddel zonder chloorhoudende middelen.
Linnen kan goed in de wasmachine gewassen worden met een wasmiddel wat geen bleek bevat. Wil je de stof zacht(er) of soepeler maken? Dan raden we je aan wat wasverzachter te gebruiken. Gekleurd kan het op 40gr gewassen worden, wit tot 60gr.
Kreukels in linnen voorkomen
Linnen kreukt snel, en daarom kun je het beter in een halfvolle trommel wassen. Dit beperkt het aantal kreukels. Is het toch misgegaan? Maak de stof dan een beetje vochtig voordat je het strijkt.
Gebruik een mild wasmiddel
Tip: voeg was azijn toe om linnen te wassen. Dat maakt de stof weer lekker zacht.
Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels. Zitten er heel veel kreukels in? Stop dan een natte sok bij de kleding in de droger.
Je kunt heet strijken (maximaal 200° Celsius). Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon.
Linnen. Linnen is een stof die snel kreukt en was je best op 40 graden, als je het op een hogere temperatuur wast kan je kledingstuk krimpen. Best is ook om je linnen kledingstuk eerst een aantal keren apart te wassen, want dit kan kleur afgeven aan andere kledingstukken.
Linnen is een kreukgevoelige stof en kan tot één maat uitlopen tijdens het dragen. Berg je linnen items altijd hangend op om kreukels te voorkomen.
Een linnen kledingstuk combineren hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, want je kunt het gewoon met je denim jacket of jeans combineren. Ga dan het liefst voor een jeans met een lichte wassing. Kies niet voor de meest standaard skinny jeans, maar voor een stoere ripped of destroyed (boyfriend) jeans.
Linnen heeft de bijzondere kwaliteit dat het de warmte van je lichaam reguleert. Bij warm weer ademt de stof en zorgt linnen er zelfs voor dat de lucht tussen de stof en het lichaam koeler is dan de lucht in de omgeving. De vezels van linnen kunnen veel vocht opnemen, zonder dat de stof vochtig gaat aanvoelen.
Linnen heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen. Linnen ademt. Hierdoor is het lekker koel in de zomer en warm in de winter. Linnen kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.
Linnen drogen en strijken
Droog daarom linnen bij voorkeur gewoon aan de waslijn. Verkleurd linnen kan zelfs weer mooi worden wanneer je het een tijdje in de felle zon laat drogen. Zorg er echter voor dat de stof niet volledig droogt: linnen strijk je namelijk het best wanneer de stof nog een beetje vochtig is.
Linnen: Wassen op maximaal 60 graden op het programma delicate was. Niet bleken, niet centrifugeren en bij voorkeur apart wassen. Mocht u met de hand wassen dan niet uitwringen en niet borstelen.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Met een 60 graden programma wordt je was (met name wit) niet alleen vlekvrij, het doodt meer bacteriën, schimmel en huismijt. Daarom is het een must om handdoeken, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleding op een hete was te doen.
Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Verwarm je strijkbout (liefst met gladde zool) 5 minuten voor op 160-170 graden (niet heter!!) * en zet de stoom uit.
Wanneer het dan echt hoogzomer is, is het wel leuk om linnen eerder casual te gaan dragen op een bermuda of een lossere broek en het hemd dan eventueel open te dragen met een T-shirt eronder.” De ideale manier om een linnen hemd casual chic te combineren is volgens Sébastien door een lichtblauw linnen hemdje te ...
Het klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt. Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.