Limoncello is een heerlijk drankje uit Italië gemaakt met citroenen. Veel mensen drinken deze heerlijke likeur als/of bij het toetje. Verwerken hem in het toetje. Of shotten hem.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Tip. Mix de Limoncello met cola en je hebt een eenvoudige maar lekkere cocktail!
Limoncello wordt meestal geserveerd in borrelglazen met een voet of limonadeglazen. Deze elegante glazen passen goed bij de Italiaanse likeur, maar elk normaal borrelglas dat je hebt is een aanvaardbaar alternatief.
Het beste kun je limoncello puur drinken. Naar onze smaak dan, en die verschillen zo nu dan.
Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren. We adviseren een vintage port dezelfde dag tot uiterlijk drie dagen na openen op te drinken.
Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer. Laat die lange zomernachten maar komen.
30 ml limoncello. 30 ml Cointreau. Citroensap van een halve citroen. 1 glas crushed ice.
Drink limoncello het liefst op zo'n 4-5 ºC., kouder gaat veel smaak verloren. Vaak zie je dat limoncello (en ook de glaasjes) in de diepvries wordt bewaard. Dat kan, maar geef de fles dan wel tijd om op temperatuur te komen.
Het is lekker om limoncello te mixen met prosecco, maar je kunt limoncello ook mixen met andere drankjes. Denk dan bijvoorbeeld aan limoncello met tonic, met 7up of maak een limoncello scroppino (limoncello + prosecco + 2 scheppen vanille-ijs in de blender).
Limoncello vs Limoncino
Het antwoord is simpel: in het noorden van Italië zegt men meestal Limoncino, in het zuiden Limoncello. Het belangrijkste ingrediënt is citroen, en van elke citroen kan je Limoncello maken. Limoncello kan dus ook wereldwijd worden gemaakt.
De Koreman's Limoncello, gemaakt van biologische met de hand geplukte citroenen, van broers Frank en Thom bevindt zich al langere tijd onder de top-Limoncello's ter wereld. Bekroond met 96 punten wist de citroendrank dit jaar de gouden medaille te behalen en zich daarmee te classificeren als 's werelds beste.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Als het goed is krijgt de limoncello nu de troebele en ondoorzichtige uitstraling die wij kennen van limoncello. Dit komt doordat de citroenolie die in de alcohol is opgelost in een lagere concentratie alcohol niet meer opgelost blijft maar gaat zweven.
Kenmerken van een goede Limoncello
De citroensmaak en de alcoholsmaak mogen elkaar niet overheersen. Ze moeten perfect in balans zijn. De smaak van een echte Limoncello is stroperig en onderscheidend. Troebelheid is ook een kenmerk van goede Limoncello.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
De term wordt ook gebruikt als maateenheid in recepten voor de bereiding van cocktails. De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Dat betekent dat als het alcohol% iets lager wordt, en de temperatuur van je vriezer net wat lager wordt, dan kan je kristallisatie krijgen, niet van de alcohol, maar van het water. In feite, het gedeelte van je drank dat nog niet bevroren is, bestaat uit geconcentreerde ethanol.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Minst lang houdbaar: creamy likeuren
Creamy likeuren als Baileys, Amarula, of likeuren zoals Mozart chocolade likeur zijn het minst lang houdbaar. Geadviseerd wordt om deze zeker niet langer dan 1 jaar te bewaren. NB: in sommige gevallen kun je het ook goed zelf beoordelen.