Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Op een droge en koele plaats bewaren.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast. Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo'n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je.
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar. Lavas wordt ook wel de maggiplant genoemd en groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar hij duikt ook steeds vaker op in Nederland.
Lavas/maggiplant kun je vermeerderen door 'm in het voorjaar te scheuren. Doe dit als de plant zo'n 2 of 3 jaar oud is. Hoe ouder de plant, hoe lastiger scheuren. In maart-april haal je de net uitlopende plant uit de grond, je scheurt de kluit in twee of drie stukken en plant de delen los weer uit.
Lavas maggikruid is een heel prettig kruid om in de keuken te gebruiken. Voeg het toe aan de soep, saus of een stoofpotje. In Engeland wordt het ook vaak in brood en zelfs koekjes verwerkt. Ook erg lekker voor over een salade.
Kruiden invriezen
Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer. Van de bevroren kruiden kun je telkens afbreken wat je nodig hebt. Je kunt ook de kruiden voor het invriezen fijnhakken en in porties verdelen, bijvoorbeeld in een ijsblokvormpje.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden.
Wat compost of langdurige organische mest zijn voldoende voor bemesting. Lavas heeft over het algemeen iets meer voedingsstoffen nodig dan veel andere kruiden. Het wordt ook aanbevolen om de bodem te mulchen waar de lavas moet groeien.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
De gele of bruine steeltjes haal ik eruit. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40 graden celsius) drogen ongeveer 2 -3 uur.
De maggiplant waar ze aan groeien, heeft uiteinden met bolletjes, die bestaan uit een verzameling minuscule gele bloemetjes. Qua uiterlijk lijkt 'ie een beetje op de venkelbloem. Qua smaak komt lavas in de buurt van selderij. Het plantje heeft een sterk, hartig aroma, dat doet denken aan Maggi.
Gemalen lavaswortel staat bekend om de krachtige smaak. Het een echte smaakmaker die qua smaak het meest op selderij lijkt. Lavaswortel komt van de lavas plant, die door de sterke geur ook wel maggiplant wordt genoemd. Naast het lavasblad kan is ook de wortel erg smaakvol in veel gerechten.
Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond. In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin.
Lavas wordt ook wel maggikruid genoemd omdat de geur ervan doet denken aan het aroma van Maggi. Onze gedroogde lavas blaadjes zijn 100% natuurlijk en kunnen gestoomd worden en als groente worden gegeten. Lavas smaakt naar bouillon en is daarmee een ideale vervanger van zout.