Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Hoewel er duizenden verschillende eetbare insecten te vinden zijn, kun je in Nederland vooral sprinkhanen, meelwormen en kevers kopen. Poten en vleugels verwijderen, het pannetje in, en genieten maar!
Insecten passen prima in een gevarieerde en gezonde voeding. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigd) vet, ijzer en vitamine B. Je kunt alleen beter niet meer dan 45 gram per keer eten. Dat advies komt van de NVWA.
Waar eten mensen al insecten? Wereldwijd eten zo'n 2 miljard mensen in ruim 100 landen regelmatig insecten. Vaak eten ze de volwassen insecten, maar ook de larven en poppen zijn eetbaar. Met name in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië staan insecten op het menu.
Mieren. Het verschilt per soort, maar als je een goeie mier te pakken hebt, smaakt hij een beetje zuur en citrusachtig, volgens Munchies. Ook de eitjes kun je eten. Ze zijn zelfs een echte delicatesse en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Hieronder enkele voorbeelden: Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon.
Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gegeten, waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. Ze bevatten vergelijkbare voedingstoffen als vlees.
Eet smakelijk!
Meelwormen zijn eigenlijk larven van de meeltor. Er zitten veel eiwitten en vezels in, dat zijn voedingsstoffen die mensen nodig hebben. In voer voor dieren zitten al vaker meelwormen verwerkt. In delen van Azië, Afrika en Australië worden de insecten ook door mensen al gegeten.
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
De smaak van mieren verschilt per soort, maar ze kunnen een beetje zuur en citrusachtig smaken. Ook de eitjes van mieren kun je eten. Sterker nog, ze zijn een echte delicatesse in Mexico en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Neem een snufje krekels tussen je vingers en zeg hoe klassevol het is om eetbare insecten te eten! Er is niets om mee te nemen, eetbare krekels kunnen zo gegeten worden. Zoals het gezegde gaat, alles is goed in krekels. Breng uw krekels ten slotte naar uw mond voor een knapperige en heerlijke ervaring.
In Nederland zijn insecten te koop via diverse webwinkels, kleine (eko)supermarkten, enkele Jumbo's/AH's en groothandel De Sligro.
Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft.
Je kunt zijn kop ook herkennen aan dit dikke deel, het zadel. En daar zit zijn kop het dichtste bij. Een regenworm lijkt kaal en glibberig, maar dat is hij niet. Hij heeft namelijk een soort borsteltjes over zijn lijfje, en die kun je voelen als je van zijn achterkant naar zijn kop beweegt.
Zo stoten ze minder broeikasgassen uit dan vee en hebben ze ook veel minder voedsel en water nodig. Tegelijkertijd bevatten ze wel hoogwaardige eiwitten, vitamines en aminozuren. Én ze lijken dus goed te zijn voor je darmen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen kakkerlakken eigenlijk zeer schoon en lekker zijn, vooral als ze gevoed zijn met verse groenten en fruit. Ze kunnen geroosterd, gebakken, gebraden of gekookt gegeten worden. Sissende kakkerlakken uit Madagascar hebben de smaak en structuur van vette kip.
Mensen kunnen natuurlijk ook insecten eten. Het past volgens onderzoek in een gevarieerd dieet en biedt vooral uitkomst voor mensen die relatief weinig eiwitten binnenkrijgen. Omdat insecten aanzienlijk duurzamer zijn dan vlees, kan het (deels) overstappen van vlees naar insecten bijdragen aan CO2-reductie.
Op 12 november 2021 heeft de Europese Commissie besloten dat inwoners van Europese Unie binnenkort ook sprinkhanen op tafel kunnen zetten. De veldsprinkhaan is het tweede insect dat is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In Juli 2021 werden gedroogde meelwormen al goedgekeurd door de Europese Commissie.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
Net zo gezond als vlees
Maar zij roemen vooral twee andere voordelen: gezondheid en duurzaamheid. Insecten leveren eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D. Ze zijn daarmee vergelijkbaar met vlees van varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling.
Insectivoren. Insecten worden ook door veel dieren gegeten. De term entomofagie wordt voornamelijk gebruikt voor de menselijke consumptie van insecten; dieren die insecten eten worden beschreven als insecteneters of insectivoor.
Smaak. Sprinkhanen, mits goed door de boer gekweekt, smaken gewoon goed. Het smaakprofiel is hartig en vergelijkbaar met garnaal of notige kip, afhankelijk welke chef je het vraagt. Wereldwijd eten mensen sprinkhanen, puur omdat ze het lekker vinden.
Biologie. Maden zijn pootloos, meestal wit of geelwit en leven meestal in (semi-)vloeibare stoffen die hen tot voedsel dienen, zoals mest, organisch afval, rottend fruit of rottend vlees. Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd.
Het zijn alleseters, met een voorkeur voor zacht plantaardig en dierlijk voedsel. Zoals fruit, groenten, brood, vlees, etensresten, maar ook insecten (inclusief kannibalisme) en uitscheidingen van mens en dier. Ze kunnen 10-20 dagen overleven zonder voedsel.