Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Het kan voedselvergiftiging veroorzaken die kan resulteren in onaangename spijsverteringssymptomen, zoals maagpijn, misselijkheid, braken en diarree . U hoeft zich geen zorgen te maken als u per ongeluk een klein slokje bedorven melk drinkt, maar vermijd het drinken ervan in grote — of zelfs gematigde — hoeveelheden.
Als u zich afvraagt, het korte antwoord hangt ervan af of het geopend of ongeopend is. Ongeopende cottage cheese kan normaal gesproken tot twee weken na de 'ten minste houdbaar tot'-datum worden bewaard als het op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard . Echter, eenmaal geopend, moet cottage cheese binnen 5-7 dagen worden geconsumeerd voor optimale versheid en kwaliteit.
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Wanneer je een bakje kwark of yoghurt niet helemaal opeet, maar weer terugzet in de koelkast kom je de volgende dag vaak een laagje water tegen in het bakje. Dat gelige laagje ziet er misschien niet heel erg smakelijk uit, maar het kan geen kwaad. Bij het produceren ontstaat wei, dat is een melkeiwit.
De FSA-richtlijnen voor huishoudens met betrekking tot houdbaarheidsdata omvatten het volgende: eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs niet als het er goed uitziet en ruikt . Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel is gekookt of ingevroren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Melk: is na de THT-datum nog veilig om te drinken, maar de kwaliteit kan verminderd zijn. De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als ze aanwezig zijn, kunnen schadelijke microben langzaam groeien in yoghurt — wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Bewaar kwark - alleen of gemengd met fruit of iets dergelijks - in een luchtdichte verpakking of een diepvrieszakje. Zorg ervoor dat je wat ruimte overlaat zodat het product kan uitzetten, want temperatuurveranderingen hebben invloed op de textuur.
Een TGT-datum komt u tegen op producten die snel bederven. Dat zijn bijvoorbeeld verse producten zoals zuivel, vlees, gebak, gesneden groenten en gesneden fruit. Het is niet verstandig om deze nog te eten of drinken als de TGT-datum verstreken is.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Naarmate yoghurt ouder wordt, zorgen natuurlijk voorkomende chemische reacties ervoor dat het product verandert, wat invloed heeft op de textuur en smaak van het product. Om de producten optimaal te ervaren, raden we u aan om de producten van siggi te consumeren vóór de "ten minste houdbaar tot"-datum , die op onze verpakking staat.
De natuurlijke zuurgraad van skyr maakt het een zeer stabiel product, wat betekent dat een ongeopende pot waarschijnlijk nog steeds goed is, zelfs weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum . Doe daarom altijd een geur-, kijk- en smaaktest voordat u het weggooit om te genieten van de romig-frisse smaak van skyr en onnodige voedselverspilling te voorkomen.
Ongezoet en met mate . Denk aan yoghurt of kwark als extra snacks voor uw kippen. Zuivelproducten leveren broodnodig calcium, maar kunnen ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet.
Nogmaals, het scheidingsprobleem wordt meestal veroorzaakt door overmatige hitte of watergehalte , maar wordt opgelost als het een beetje afkoelt en dikker wordt. Ik heb talloze recepten voor gemengde kwark op mijn pagina - en ze zijn een geweldig startpunt om te leren hoe je met het ingrediënt moet werken.
“Exp. (of Expires)” – dit is een echte houdbaarheidsdatum. Het voedsel is niet veilig om te eten en moet worden weggegooid. Laat vlees, gevogelte en zeevruchten in de winkelverpakking zitten voordat u ze gebruikt.
De houdbaarheid
Mits koel bewaard is melk en yoghurt vaak nog goed, ook als de THT-datum is verlopen. Vertrouw op je zintuigen: gebruik je ogen, neus en mond om te weten of iets nog goed is. Kijk of het er goed uitziet, ruik even en proef of het nog lekker is!
Het is dus niet onveilig om goed bewaarde yoghurt die de houdbaarheidsdatum overschreden heeft toch te consumeren.” Dat 'vervallen' yoghurt veilig is om op te eten, betekent nog niet dat hij ook lekker is.
Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.