– In Malaga kun je het kraanwater drinken, maar er zit vrij veel chloor en kalk in. Voor een kleine slok is het geen probleem, maar het water in de supermarkten is veel lekkerder en kost gemiddeld slechts 15 cent per liter.
Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater. In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is.
In de Zuid-Europese landen is het ook veilig om water uit de kraan te drinken. In Portugal bevat het water veel kalk en ijzer, wat de smaak beïnvloedt en in Spanje kan het een lichte chloorsmaak hebben.
Op het moment dat je in Spanje pasta, rijst of soep wilt maken of zelfs koffie en thee wilt zetten vragen veel mensen zich in Spanje af welk water het beste is om te gebruiken. De een doet niet moeilijk en gebruikt gewoon het drinkbare kraanwater en zegt dat daar niets mis mee is.
Malaga is een relatief veilige stad. De sfeer is gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in Malaga mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers en gauwdieven zijn actief op straat en in het openbaar vervoer.
Malaga is een relatief goedkope stad vergeleken met de andere badplaatsen aan de Costa del Sol. In Malaga vind je verschillende hotels en jeugdherbergen, maar ook een overnachting in een driesterrenhotel is vergeleken met de andere badplaatsen goedkoop. Ontdek hoe je met een klein budget toch van Malaga kan genieten!
Málaga staat met een reden bekend als de “Stad van de musea”. Met 20 musea vol met geschiedenis, religie en moderne kunst. De meest bekende musea zijn het Picasso museum en Casa Natal, het geboortehuis van Picasso.
Daarom plaatsen Spanjaarden vaak grote of kleine flessen water op de hoeken van of tegen de gevels van hun huis. Deze met water gevulde flessen zouden honden afschrikken waardoor deze hun plasje ergens anders zullen doen.
Naast de tragedie van de bosbranden hebben delen van Spanje ook te maken met nog een natuurramp: de droogte. Terwijl de waterreservoirs zich op 51% bevinden, is de situatie in regio's zoals Andalusië en Catalonië meer dan verontrustend.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders. Over het algemeen drinken wij zelf dan ook gewoon uit de kraan als we in een vakantiehuisje, in een hotel of op een camping verblijven.
De regel in heel Spanje is in principe twee ijsklontjes maar in de regio Murcia drinkt men deze koude koffie liever met een ijsklontje terwijl de inwoners van Navarra liever de café con hielo drinken met drie klontjes.
Volgens een internationaal onderzoek uit 2022 (Engelstalig) heeft Finland het beste kraanwater. Nummers 2 en 3 zijn IJsland en… Nederland.
De meeste vakantiegangers drinken in Spanje geen kraanwater omdat zij denken dat het niet gezond. Deze bezorgdheid is in vele regio's ongegrond. Het water uit de kraan kan op veel plaatsen zonder problemen worden gedronken; hetzelfde geldt voor ijsblokjes.
Onze toiletten zijn uitgerust met knipperlichten die gaan branden in geval van evacuatie. Het kraanwater in Disneyland Paris is veilig om te drinken. Je kunt gerust je waterflessen vullen.
In Europa scoren Oekraïne en Wit-Rusland het minst als het aankomt op de kwaliteit van kraanwater. Het beste kraanwater vinden we in Denemarken, Finland en IJsland, waar het water veelal direct uit ondergrondse bronnen komt en voldoet aan zeer strenge veiligheidseisen.
Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden. Het water uit deze taps zijn veilig genoeg om gewoon zo te drinken.
Het kraanwater in Spanje komt voor 1% vanuit de zee, voor 69% uit rivieren en stuwmeren en 30% uit de grond. Het feit waar het water vandaan komt heeft invloed op de smaak van het water.
Waar het in het voorjaar van 2023 in Nederland niet ophoudt met regenen, kampt Spanje met ernstige droogte. Op sommige gebieden komt er zelfs geen water meer uit de kraan.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Per liter kost water een Spanjaard dus € 0,00115. Flessenwater kost in Spanje gemiddeld € 0,50 per liter. Zo verdienen grote multinationals zoals Danone, Nestlé of Coca Cola flink aan flessenwater. Coca Cola gaf zelfs ooit toe meer te verdienen aan flessenwater dan aan het drankje Coca Cola zelf.
Als je een reis naar Málaga gaat plannen, zorg dan dat je zeker 2 of 3 volle dagen in de stad te besteden hebt. In dit artikel combineren we Málaga en Sevilla, maar in de omgeving liggen nog veel meer mooie steden en leuke plekken om te bezoeken.
Tussen 21:00 en 22:00 uur gaan de Spanjaarden avondeten. Een stuk later dan in Nederland! Ook dit is weer een gekookte maaltijd, zij het iets lichter dan de lunch. Vaak wordt er vlees of vis met wat groenten of een salade gegeten.
Uitgaan in Malaga is net zoals in elke grote stad van donderdag tot zondag het leukst. Let tijdens het uitgaan in en rond Malaga wel op je outfit: Spanjaarden kleden zich een stuk chiquer dan wij gewend zijn en je wilt aan de deur van een hippe club liever niet geweigerd worden.