Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen.
Verder zijn screens door hun sterke structuur goed bestand tegen wind. Vooral zipscreens (ook wel ritsscreens genoemd) kunnen de wind zeer goed verdragen en gaan ook niet klapperen bij hoge windsnelheden of windstoten.
Windklasse ritsscreens
Windklasse vier houdt dus in windkracht zeven met een windsnelheid van 61 kilometer per uur. Ritsscreen® V550 heeft zelfs de test met windklasse zes doorstaan. Dit staat gelijk aan windkracht tien en betekent dat deze ritsscreen een heftige storm kunnen doorstaan.
Het scherm mag tot en met windkracht 4 (windsnelheid tussen 20-28 km/u = 5,5-7,9 m/seconde) uitgerold blijven, bij een nominale winddruk tot 40N/m² en maximaal winddruk tot 48N/m².
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Uitvalschermen / uitval zonneschermen aanbod
Het zijn namelijk de armen van de schermen die het doek strak trekken. Schermen met vaste armen zijn het goedkoopste type uitvalscherm wat Zonweringsbedrijf Zoetermeer levert. Ook zijn er windvaste armen met een roestvast stalen veren in de armen van de schermen.
Doordat standaard screens geen gefixeerd doek hebben, raden wij aan altijd te zorgen dat deze niet gebruikt worden tijdens storm of heftige wind. In de kustprovincies, waar standaard meer wind is, raden we het gebruik van standaard screens af.
Wil je een zonwering om de zon te weren, maar wil je nog wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een screen een goede oplossing. Wil je de zon helemaal buitensluiten of een zonwering met een inbraak werend karakter? Dan kun je beter voor een rolluik gaan.
Tot windkracht 4 zou geen probleem moeten zijn. Wel is het hierbij erg belangrijk dat je de luifel op de juiste wijze hebt opgezet en uitgespannen! En ook hier geldt weer: komt de wind van achter, dan is er weinig aan de hand. Een windkracht 7 op de achterzijde van de caravan met luifel zal geen probleem zijn.
De prijzen van screens zijn voor een groot deel afhankelijk van de montage. De montagekosten liggen gemiddeld tussen de €100,- tot €150,- per screen. Hoe meer screens u laat plaatsen, des te lager de montagekosten per screen! De locatie van het screen heeft invloed op de montagekosten.
Bij daglicht kun je met een screen altijd van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Bij donkere doeken heb je een beter zicht dan bij lichte. 's Avonds verandert dit effect. Doe je het licht aan? Dan kijk je van buiten beter naar binnen.
1 – Nooit nat oprollen
Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het enige wat u vooral niet moet doen is de zonwering oprollen. Daarmee blijft hij nat en ontstaat er kans op schimmel. Wat u wel doet, is de zonwering uit laten en goed droog laten worden.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Zonwering en water (regen) gaan in de meeste gevallen absoluut niet samen. Natuurlijk zal het scherm niet direct kapot gaan wanneer er één regenbui op valt, maar voortdurend blootgesteld worden aan weer en wind draagt absoluut bij aan het verweringsproces en de kwaliteit zal op den duur echt achteruitgaan.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Ook voor in de winter
Screens hebben namelijk een isolerende functie die de winter zeer effectief is. Als u 's avonds en 's nachts de screens sluit, zult u dat de warmte een stuk beter binnen in huis blijft. Zo bespaart u in de winter aanzienlijk omdat uw verwarming een graadje lager kan.
De maximale breedte van type zonneschermen varieert van 6 meter breed tot wel 12 meter breed. Ook de uitval van de zonneschermen varieert per type, zo is het mogelijk een zonnescherm met een uitval tot wel 4 meter te kiezen.
Het belangrijkste verschil is dat een knikarmscherm wél en een uitvalscherm niet bedoeld is om onder te zitten. Knikarmschermen dienen als zonwering op het terras en vind je daarom veel bij achtertuinen. Een uitvalscherm dient juist voor zonwering binnen.
Sunmaster. Sunmaster biedt een brede collectie buitenzonwering aan zoals: knikarmschermen, uitvalschermen, screens, rolluiken en buitenshutters. Naast het veelzijdige aanbod staat Sunmaster ook achter een aantrekkelijk ontwerp. Het moet goed werken maar het moet er ook zeker mooi uitzien.