Net als sperziebonen en andere peulvruchten kun je kousenband niet rauw eten. In Suriname gebeurt het soms wel, maar het is niet verstandig. In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor.
Kousenband bevat weinig calorieën, maar veel vezels, mineralen en vitaminen, waaronder vitamine C. Het aandeel vitamine C per 100 gram kousenband is een kwart van de door het Voedingscentrum dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.
Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6.
Wanneer je kousenband koopt moet je erop letten dat de peulen stevig en groen (in Nederland zijn ze doorgaans groen) van kleur zijn. Als je de peulen gaat gebruiken, snijd je de uiteinden eraf en snijd je de kousenband in boontjes van ongeveer vier à vijf centimeter. In ongeveer 15 minuten kook je de boontjes gaar.
Het koken van de kousenband
Zet een volle pan met water op. Voeg hier een snufje zout aan toe en wacht tot het water kookt. Kookt het water eenmaal, voeg dan de kousenband toe aan de pan ruim kokend water. Zet je timer of kookwekker op 15 minuten en wacht tot de kousenband gaar gekookt is.
Smaak. Kouseband heeft een boonachtige smaak die zoeter en pittiger is dan de sperzieboon. De dunne, stevige boontjes zijn het lekkerst! Je kunt de groente perfect combineren met ingrediënten uit de Surinaamse keuken.
Heb je een restje gare kousenband over? Doe de kousenband in een afsluitbaar bewaarbakje. De kousenband kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Sommigen zeggen dat de kousenband symbool staat voor een bride to be die nog maagd is en dat het uitdoen van de kousenband door de bruid dus betekent dat zij afstand doet van haar maagdelijkheid, maar anderen zeggen weer dat het geluk zou brengen om na de ceremonie een stukje van de bruidsjurk te bemachtigen.
Kousenband (suriname) in het Engels ± long bean, snake bean.
De Kousenband die je bij Groenebroer.nl kunt kopen is een een typische Surinaamse groente die gebruikt wordt in bijvoorbeeld roti. Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon.
Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) of kowsbanti (Surinaams) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika.
sesquipedalis hebben de naam “Kouse(n)band” of “Aspergeboon”. Dit omdat de peulen van deze plant erg lang zijn. Deze peulvrucht kan enkele meters lang worden. Het wordt als groente gegeten en komt voornamelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Een kousenband is een kledingstuk. Het is een band om een kous op te houden.
De Orde van de Kousenband kent vier verschillende soorten leden: Members ex officio (regerende vorst en de Prince of Wales) Royal Knights (leden uit de koninklijke familie) Stranger Knights and Ladies (buitenlandse vorsten en vorstinnen, ook wel Extra Knights and Ladies)
Het bekendste Surinaamse gerecht met aardappel, kouseband en kip volgens traditioneel recept maar wel makkelijk en eenvoudig zelf te maken.
Plaats de kousenband waar je maar wil, maar zorg ervoor dat je hem uitprobeert voor je trouwdag. Gewoonlijk wordt de band net boven je knie gedragen. Dit is meestal het smalste deel van je been; je andere been zal hem zo het minste voelen wanneer je wandelt of danst.
De betekenis van something blue
De betekenis luidt als volgt: iets ouds, iets nieuws, iets geleend, iets blauws en een zilver muntje zouden de bruid geluk brengen in het huwelijk. De accessoires draag je op de bruiloft. Het meest bekende 'blauwe' voorbeeld is een kousenband om je been.
Kies dan voor een slipje wat jij lekker vindt zitten. Als je een nauwsluitende jurk gaat dragen (bijvoorbeeld een zeemeermin model) is het wel belangrijk dat je het juiste slipje eronder draagt. Dit omdat je het misschien door je jurk heen gaat zien. Ga voor een string of voor invisible slips.
Ze klimt langs bijvoorbeeld bamboestokken of een gaaswerk omhoog. Soms heeft ze bij de 'eerste slag' een klein beetje hulp nodig om zich vast te maken. De planten kunnen uiteindelijk ruim 2 meter hoog worden, in de kas zelfs wel 2.50 tot zelfs 3 meter, als ze daarvoor de kans krijgt.
Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.” Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Snijbonen
De snijboon is een lange platte boon van wel 25 centimeter lang. Ze hebben een heldere groene kleur. Zoals de naam al zegt worden deze bonen versneden in reepjes. Snijbonen hebben een echte bonen smaak en worden meestal als hoofdgerecht geserveerd.
Volgens deze traditie zou je als bruid iets ouds, iets nieuws, iets wat je hebt geleend en iets blauws moeten dragen op je trouwdag, dit zou namelijk geluk brengen.
Over het algemeen zal de bruid een witte/ivoor kleurige trouwjurk dragen. Mocht de bruid een gekleurde jurk dragen, probeer ook uit te vinden in welke kleur/tint de bruidsjurk is. Dan kun je deze specifieke kleur ook uitsluiten.