Frituren. Gefrituurde aardappels (zoals frites) bevatten door deze bereidingswijze meer vet en calorieën dan gebakken aardappels. Ovenfrites bevatten minder vet dan frites uit de frituur. Echter in de oven verliezen de frites een deel van hun vocht waardoor de energie-inhoud (kcal)per 100 gram wel hoger wordt.
Dat zwart gebakken aardappelen slecht voor je zijn, weten we allemaal al. Maar het Voedingscentrum gaat verder: aardappelen kun je beter ook niet goudbruin bakken. Ook die knapperige goudbruine rand zou de kans op kanker al kunnen verhogen.
Alleen de gefrituurde groenten absorbeerden de antioxidanten uit de olie. De antioxidant die door de groenten werden opgenomen verlagen het risico van bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Friet gezond?! Belangrijkste conclusie: gefrituurde aardappelen zijn dus gezonder dan gekookte aardappelen.
Gekookte aardappelen zijn gezonder dan gefrituurde of gebakken aardappels. Hoe bewerkten hoe minder okay! Friet (patat) of chips zijn daarom ongezonder dan gekookte aardappelen. En als je aardappelen kookt, laat afkoelen en ze daarna verwerkt in bijvoorbeeld een salade, dan verlaag je de glycemische index tot wel 40%.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Op het platteland worden meer aardappels gegeten. 41% van de Nederlanders die op het platteland wonen, eten 4 keer in de week aardappels of vaker. Onder de inwoners van de grote steden is dit 20%. Gemiddeld eten 62% van de Nederlanders elke dag aan tafel.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Aardappelen bevatten veel gezonde voedingsstoffen, vitamines (B1, B6 en C) en mineralen (kalium, fosfor, calcium en ijzer). Daar valt meer over te vertellen. Maar in friet zitten ook ongezonde voedingsstoffen, zout en vet. Bij vet kun je aan 2 dingen werken: het type vet en de hoeveelheid vet.
Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Conclusie: een gewone aardappel is niet slecht, maar net handig bij het afvallen. Geen overdreven portie nemen is wel aangewezen, zeker bij aardappelbereidingen met meer vet. Extra wist-je-datje: een zoete aardappel heeft evenveel kcal als gewone aardappel, dus is ook helemaal OK!
Gekookte aardappelen zijn gezonder dan gefrituurde of gebakken aardappels. Hoe bewerkten hoe minder okay! Friet (patat) of chips zijn daarom ongezonder dan gekookte aardappelen. En als je aardappelen kookt, laat afkoelen en ze daarna verwerkt in bijvoorbeeld een salade, dan verlaag je de glycemische index tot wel 40%.
Zo'n volledig dagmenu levert naast genoeg producten en voedingstoffen om gezond te blijven ook voldoende energie. Voor volwassen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar komt een dagmenu uit op ongeveer 1.900 à 2.000 kilocalorieën (kcal). Dit is de gemiddelde energiebehoefte per dag.
Maar hoeveel gram aardappelen kun je het beste eten per persoon als je wilt afvallen? Het kan dan geen kwaad om je portie te verlagen naar zo'n 200 gram per persoon.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Waarom mag ik geen brood, pizza, aardappelen, pasta, rijst en ontbijtgranen eten? Deze producten bevatten allemaal vooral veel koolhydraten. Koolhydraten zijn niet ongezond, maar de meeste mensen eten er al snel te veel van.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Het product dat je frituurt zuigt een deel van dat vet op en bevat daardoor veel calorieën. Eten uit de airfryer bevat dus minder vet en minder calorieën, als je niet meer dan een eetlepel olie gebruikt om het product of gerecht te bereiden.
In beide apparaten kun je heerlijke krokante snacks maken. Het verschil zit hem met name in de techniek en de hoeveelheid vet. Als je gezondere snacks met minder vet wil dan kies je voor een airfryer. Maar wil je snacks precies zoals je ze kent van de frituur dan kies je voor een friteuse.