PVC vloeren met het kliksysteem zijn dankzij de 'losse methode' eenvoudig verhuisbaar: u kunt daarom altijd in een nieuwe woning dezelfde vloer hergebruiken, waarmee u hoge vloer prijzen bespaart. Enkele tips voor het leggen: Zorg voor een temperatuur van 18 graden.
Antwoord: Dat is geen probleem, u kunt de PVC strook rustig lostrekken en opnieuw leggen.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Leg je klik-PVC nooit in ruimtes met veel direct zonlicht, zoals een serre. Bij teveel zonwarmte kan het klik-PVC gaan krimpen of uitzetten.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Verwijderen van een Plak-PVC vloer
U denkt vast: een verlijmbare pvc vloer is een stuk lastiger om te verwijderen, maar dat is gelukkig niet waar! Met een Föhn kunt u de lijm verwarmen, en vervolgens kunt u zonder enige moeite de vloer verwijderen van de basisvloer.
Wanneer je een PVC vloer over een bestaande vloer gaat leggen, zorg er dan wel voor dat je de juiste ondervloer gebruikt zodat eventuele kleine imperfecties geen risico vormen. Dat kun je gemakkelijk zelf, en ook het leggen van klik PVC is een fluitje van een cent.
Een PVC-vloer met kliksysteem bestaat namelijk uit afzonderlijke stroken en kan dus na het leggen kleine kieren hebben. De waterdichte nadenlijm maakt de vloer volledig waterbestendig.
Bij klik pvc dient men 5 mm ruimte vrij te houden tussen de muur en de eerste paneel PVC, ook bij verwarming buizen e.d. omdat een klik-PVC vloer altijd iets moet kunnen werken. Dit is ook de reden dat wij afkitten van een klik-PVC vloer afraden.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
Op maat snijden
Met de rolmaat en een scherp mes snijd je de stroken eenvoudig op maat. Snijd de strook in aan de bovenzijde en breek deze voorzichtig af. In het snijstuk kun je snijden als je kleine plekken gaat opvullen. Dit moet wat ruimer zijn, omdat je anders PVC vloermateriaal tekortkomt.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Plinten voor PVC vloer zijn niet altijd perse nodig. Dit komt omdat een verlijmde PVC vloer vaak strak tegen de muur wordt gelegd. PVC vloeren kunnen ook met een staande plint gelegd worden. Je hebt in dit geval dus geen plakplinten nodig om de PVC vloer af te werken; iets dat je heel veel tijd kan schelen.
PVC vloeren hebben een zeer slijtvaste topcoating die krasbestendig is, maar niet krasvast. Sommige scherpe voorwerpen kunnen krassen maken in uw vloer of hem beschadigingen. Neem daarom voorzorgsmaatregelen zoals een goede inloopmat.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
PVC vloeren hebben een fijne beschermende toplaag boven op de kunststoflagen. Hoe sterker deze laag is, hoe langer de vloer mee gaat. Dit betekent dat een PVC maar liefst 25 jaar mee kan gaan! Dit maakt de vloer sterker dan laminaat, vinyl of tapijt.