De volgende bloemen kun je wél drogen: Rozen. Pioenrozen. Klaprozen.
Als de zaaddozen van de klaprozen eenmaal krijtachtig aanvoelen en rechtop staan, is het tijd om ze af te knippen. Laat ze in de zon of een geventileerde ruimte op zijn kop drogen. Als ze droog zijn, maak je ze vervolgens open en schud je ze boven een pot in een zeef leeg om de klaprooszaden op te vangen.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Leg de uitgespreide zaden niet in de zon, maar op een beschaduwde, droge plek. Een kamer binnen of in de garage, waar in ieder geval wel gelucht kan worden, is de beste plek. De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen.
Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien. De bloemen ontwikkelen zelf weer zaadjes als ze uitgebloeid zijn. Die kan je verzamelen om ergens anders weer uit te zaaien, of je kan ze laten zitten zodat ze zich rond de planten verder uitzaaien.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.
Plaats de rozen in een donkere en droge ruimte en laat ze hier ongeveer 3 weken hangen. Check na deze periode of ze droog zijn. Wanneer dat het geval is kun je haarlak (zonder parfum) over de rozen sprayen. Door rozen te drogen met haarlak zorg je ervoor dat de rozen steviger worden en langer mooi blijven.
Verwijder overtollige bladeren en bind de bloemen met elastiek bij elkaar in kleine bossen. Bind de bloemen per soort en in gelijke bundels bij elkaar. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, donkere plaats die je goed kan ventileren. Een goede plek is hiervoor is bijvoorbeeld de zolder.
Leg een nieuwe laag papier of karton op de bloemen en herhaal het proces in zoveel lagen als je zelf wil. Draai de bloemenpers zo stevig aan als je kan en zet ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. 'Vergeet' je projectje even en laat de pers ongeveer acht weken staan.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Opiaten worden gewonnen uit de klaproos Papaver somniferum, in de bloemenwinkel te herkennen aan de paarse bol. Hij wordt ook wel de slaapbol genoemd. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat het lichtste opiaat: ruwe opium. Uit opium kan morfine worden gehaald.
Als je de klaproos plukt, snijd hem dan dicht bij de wortel af. Brand na het plukken van de klaprozen de onderkant van de steel een stukje af met een aansteker of kaars. Zet de klaprozen in een vaas, de bloemen moeten zeker een week mooi blijven.
Een droogbloemen boeket blijft erg lang mooi, en je kunt ze lang bewaren. Ongeveer zo'n 6 tot 12 maanden.
Hang de bloemen ondersteboven op een droge plek. Verdeel eventueel de bloemen in losse groepjes, zodat iedere bloem goed kan drogen. Afhankelijk van het gewenste resultaat laat je het boeket drogen (gem. 3-4 weken).
Droogbloemen zelf maken: aan de lucht drogen
Je bindt de bloemen/planten die je wilt drogen samen tot een boeket. Vervolgens hang je dit boeket ondersteboven in een koele, droge en liefst donkere ruimte. Afhankelijk van de gebruikte bloemen duurt het tussen 2-4 weken voordat de bloemen gedroogd zijn.
Hang de rozen ondersteboven op een donkere koele plek; Hang de rozen niet in de felle zon en geef ze voldoende ruimte om te drogen; Laat ze hangen totdat de rozen gedroogd zijn en knisperend aanvoelen (ongeveer twee a drie weken).
Verwijder de lelijke en beschadigde bladeren van de steel (bladeren houden ook vocht vast en zorgen ervoor dat de rozen minder snel drogen); Snijd de stelen af. Laat zo'n 15 centimeter van de steel over; Kies voor het drogen een koele, droge, donkere en geventileerde ruimte.
Een betere methode is om hem in een donkere, goed geventileerde ruimte op zijn kop op te hangen aan een waslijntje. De temperatuur daar moet minstens 10 graden zijn en het moet er niet te vochtig zijn. Een garage, schuur of zolder zou prima zijn. Niet te licht, omdat de kleur niet moet verbleken natuurlijk.
Eetbare bloem
Klaproos bloeit in mei, juni, juli of augustus maar één dag met tere scharlaken rode bloemen. Deze rode bloemblaadjes zijn eetbaar. Het ziet er vrolijk gekleurd uit in een salade, op een toetje of op een taartje.
Klaprozen leven snel en intensief. Het zijn eenjarige planten die soms al in het najaar ontkiemen. De eerste bladeren van een klaproosplant vormen op de bodem een wortelrozet. In het voorjaar worden de harige bloemstengel en de bloemknop gevormd.
5. Papaver (klaproos) Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden.