Stukken kip met veel bindweefsel, zoals kippenpoten, kan je zelfs braden tussen 120 en 150°C.
De USDA publiceert kritische voedselveiligheidstemperaturen voor alle voedingsmiddelen, inclusief kip, die de hitte weerspiegelen die nodig is om de bacteriën te doden die gewoonlijk met die voedingsmiddelen worden geassocieerd. En de meeste mensen weten dat de aanbevolen veilige interne temperatuur voor kip 165°F (74°C) is .
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Je kunt overal tussen de 325 en 450 graden F braden of bakken. Bij het braden van een hele kip is een goede regel om te beginnen op 400 tot 425 graden F en dan de oven na 15 minuten terug te draaien naar 350 en te koken tot de interne temperatuur van de kip 165 - 175 graden F is op een direct afleesbare thermometer.
Kruid de kip royaal met zeezout en zwarte peper. Bedek de kip losjes met aluminiumfolie en braad 30 minuten. Verwijder de folie en braad nog eens 30 minuten. Verlaag de temperatuur naar 180C/160C Fan/Gas 4 en braad nog eens 25 minuten , of tot de kip gaar is.
Echter, als ik met name kipfilets kook, streef ik naar een temperatuur dichter bij de 150°F (65°C) en probeer ik het daar een paar minuten te houden . Deze extra tijd op temperatuur leidt ook tot pasteurisatie, dus je kipfilets zijn veilig om te eten en drogen niet uit of worden een beetje taai, zoals bij 165°F (75°C) - maar daarover later meer.
De USDA raadt aan om kip te koken tot een interne temperatuur van 165°F . Deze temperatuur wordt als veilig beschouwd voor alle stukken kip. Het omvat hele vogels, borsten, dijen, vleugels en gemalen kip.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Bij 158 graden, maar niet lager, werd het aantal bacteriën in de kern van de kippen teruggebracht tot veilige niveaus, en toen het vlees werd opengesneden zag het er dof en vezelig uit, niet glanzend zoals rauwe kip. Maar vlees begon te veranderen van roze naar wit ver onder deze drempel, en de meeste kleurverandering vond plaats onder 131 graden Fahrenheit .
Kleur kleine stukken kip eerst aan in vetstof in een braadpan en laat ze daarna verder braden in een hete oven van 180°C (verwarm de oven eerst voor op 220°C). De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is.
Kipfilet koken duurt 8-12 minuten per kant op middelhoog vuur, of 25-30 minuten in de oven (180°C). Dit is korter bij gesneden kipfilet. Kippenpoten en -dijen: 30-45 minuten in de oven (180°C). Hele kip: 1-1,5 uur in de oven (180°C).
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt gesteld dat de lichaamstemperatuur van braadkippen (> 2 kg) bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Eens de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Je weet dat je kip gaar is als de thermometer 180°F (82°C) aangeeft voor een hele kip , of 165°F (74°C) voor stukken kip. Laat de kip 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt en geniet ervan wetende dat hij precies goed gaar is!
Tabel kerntemperatuur kip en gevogelte
Bij kip moet je altijd goed opletten en goed meten. De kerntemperatuur moet altijd boven de 70 graden zijn.
Alle pluimvee moet een veilige minimale interne temperatuur van 165 °F (73,9 °C) bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Een hele kip moet deze temperatuur in de hele vogel bereiken . Controleer de interne temperatuur in het binnenste deel van de dij en vleugel en het dikste deel van de borst.
De FDA Food Code adviseert om kip te koken tot 165°F (74°C) om er zeker van te zijn dat alle bacteriën gedood worden en het veilig is om te eten.
Veilig gekookt gevogelte kan variëren in kleur van wit tot roze tot bruin. Al het gevogelte moet een veilige minimale interne temperatuur van 165 °F (73,9 °C) bereiken, gemeten met een voedselthermometer. Controleer voor heel gevogelte de interne temperatuur in het binnenste deel van de dij en vleugel en het dikste deel van de borst.
De gekookte kip wordt voornamelijk wit door denaturatie en coagulatie van eiwitten , met name myosine en actine, de twee belangrijkste eiwitten in spiervezels. Hier is een meer gedetailleerde uitleg: Denaturatie: Wanneer je kip kookt, zorgt de hitte ervoor dat de eiwitten in de spiervezels denatureren.
Op rauwe kip kunnen ziekteverwekkers voorkomen, zoals salmonella en campylobacter. Verhit kippenvlees daarom altijd door en door. Zo beperk je het risico op een voedselinfectie.
Dek af en laat 8 tot 15 minuten sudderen: Zodra het kookt, zet u het vuur laag en dekt u de pan af. Kook 8 minuten en begin dan de kip te controleren om te zien of deze gaar is. Dunne schnitzels zijn in ongeveer 8 minuten gaar; grote kipfilets hebben tot 15 minuten nodig.
Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten. De kip is gaar wanneer het dikste deel van de borst 75°C bereikt en het sap helder is.
Volgens ThermoWorks wordt kip gepasteuriseerd door 165° te bereiken of door kip 8-1/2 minuten op 145° te houden. Beide methoden doden schadelijke bacteriën zoals salmonella en E. coli. Daarom zie je misschien sous vide recepten die vragen om kip op lagere temperaturen te koken.
Mensen kunnen door het eten van kip dat niet goed verhit is, besmet raken met ziekmakende bacteriën die ongevoelig zijn voor belangrijke antibiotica. Daarom is het belangrijk om kip veilig te bereiden. Het gebruik van antibiotica bij kippen neemt af.
Voor het beste resultaat volgt u uw recept, maar als u zich nerveus voelt, controleert u de interne temperatuur met een MEATER 2 Plus draadloze vleesthermometer. Zorg er alleen voor dat u hem in het dikste deel van de borst steekt. De kip is klaar om van de grill te halen wanneer de temperatuur 165℉ bereikt.