Bewaar de kersen in de koelkast op vijf á zes graden celcius. Je kunt de kersen vijf minuten tot een kwartier voor consumptie uit de koelkast pakken om ze op kamertemperatuur te laten komen. Als de kersen vers zijn, dan kunnen ze makkelijk drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
Kersen invriezen is mogelijk. Je kunt ook gerechten met verse kersen invriezen zoals kersentaart of kersen saus. Maar er is wel één klin dingetje, en dat is de pit die normaliter in een kers zit.
Hoe moet je kersen bewaren? Kersen zijn in de koelkast drie tot vijf dagen houdbaar. De kou van de koelkast is wel negatief voor het behoud van de smaak. Wanneer je ze uiten de koelkast bewaard zijn ze één tot twee dagen houdbaar.
De smaak van kersen blijft het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Ze zijn dan ongeveer 1 tot 2 dagen houdbaar. In de koelkast kun je kersen tot wel 5 dagen bewaren. Het beste is om ze uit de plastic verpakking te halen.
Kersen zijn een gezonde bron van vitaminen
100 gram kersen bevat bijvoorbeeld maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. En ook vitamine C, een belangrijk antioxidant, is in een grote hoeveelheid aanwezig in het vruchtje.
Niet narijpende vruchten : ananas, bramen, aardbeien, frambozen, kersen, watermeloenen, druiven, citrusvruchten.
Hoe kun je zien of je fruit rijp is.
Als de vrucht loslaat is het perfect rijp, zo niet, laat dan nog maar even hangen. Bij pruimen en kersen kun je ook nog naar de kleur van het fruit kijken, alleen als de vrucht volledig gekleurd is dan is het fruit klaar.
Aardbeien invriezen
Leg de aardbeien naast elkaar op een plat bord of op een bakplaatje en vries ze in. Verpak ze daarna in gesloten zakjes of bakjes en bewaar ze circa 8 tot 12 maanden in de vriezer. Ingevroren aardbeien kun je direct gebruiken in smoothies en sapjes, op (ijs)taarten en om ijs van te maken.
Kersentijd. Ieder jaar in de maanden juni, juli is het kersentijd in de Kromme Rijnstreek. De kers is het agrarisch erfgoed van de streek. Alhoewel de Nederlandse kersen het een tijdje moeilijk hebben gehad is de teelt nu weer helemaal in.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Een vroeg seizoen is wanneer de eerste kersen begin juni rijp zijn. Bij een normaal seizoen zijn de kersen rond half juni rijp. Een laat seizoen is als de kersen eind juni rijp zijn.
Was de kersen grondig en verwijder de steeltjes. Verwijder de pitten, hier kun je het beste een ontpitter voor gebruiken. Als je deze niet hebt kun je ook een klein mesje gebruiken of ze met een stokje eruit duwen.
Bestellen kan op www.kersensap.nl.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Ging een kilo kersen vorig jaar nog voor 5 of 6 euro over de toonbank, deze dagen kosten ze - los van aanbiedingen - zo'n 7 euro of soms wel 10 euro. Reden: door de nachtvorst eerder dit jaar zijn er minder kersen geoogst. "Het was geen topoogst. De opbrengst was zo'n 80 procent van wat normaal is.
De laatste variëteit Regina en de Kordia, die even daarvoor rijp is, zijn de beste rassen, stelt Blom. ,,Ze zijn het lekkerste, het zoetste. En ook wat betreft productie het best. Er zijn veel andere soorten maar die plukken dan bijvoorbeeld moeilijker of ze hebben minder opbrengst.''
De vruchten van de zoete kers kunnen te lijden hebben van barstgevoeligheid en rot onder invloed van regenval. De meeste kersenrassen hebben vruchten die in het rijpe stadium rood tot zwartrood van kleur zijn.
Om vogel- en wespenschade te voorkomen overwegen sommige kersentelers de vruchten onrijp te plukken. Dat is erg nadelig voor de kleur en smaak. Te vroeg geplukte kersen hebben onvoldoende of geen rode kleur, blijven smaakloos, rimpelen snel en de vruchtsteel is gebroken of ontbreekt.
Je kunt je kersenbomen ook met geluid beschermen tegen vogels. Zo zijn er knalapparaten, zoals de Scatterbird. Deze zijn zeer effectief in het beschermen van kersen tegen duiven en vogels. Een andere optie is het gebruik van strak gespannen fluitlint tussen palen, bij voorkeur boven de kersenbomen.
Spreeuwen worden vooral aangetroffen in de kersenbomen. Het grote aanbod aan rijpe kersen vormen een belangrijke voedselbron. Ook de Merel, vlaamsegaai, ekster, kraai en kauw doen zich vaak tegoed aan de rijpe kersen.