Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team. Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil is het risico op borstkanker licht (met 24%) verhoogd en het risico op eierstok- en baarmoederkanker sterk (met 50%) verlaagd.
De pil heeft bij de meeste vrouwen weinig risico voor de gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein. Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De pil kan in het begin bijwerkingen geven. Je lichaam moet wennen aan de hormonen. Soms krijg je last van misselijkheid en hoofdpijn.Soms krijg je meer honger.
De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.
Als je de pil doorneemt, las je best elke drie maanden een stopweek van maximum 7 dagen in. Als je de pil langer dan 3 maanden wil doornemen, overleg dit dan eerst met je arts: niet elke pil is hiervoor immers geschikt. Je last ook best een stopweek in van maximum 7 dagen als je een doorbraakbloeding krijgt.
Conclusie. Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
Het slijm van de baarmoedermond wordt dikker, zodat spermacellen de baarmoeder niet in kunnen komen. Ook het baarmoederslijmvlies verandert, zodat dat er geen bevruchte eicel kan nestelen. Hiernaast zorgt de pil ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Er zijn vele anticonceptiepillen op de markt.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1000 meldingen van psychische klachten als bijwerking bij de pil en andere hormonale anticonceptie. Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil.
De minipil is erg betrouwbaar, net als de gewone anticonceptiepil. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de minipil heel klein is: van de duizend vrouwen die de minipil gebruiken, worden per jaar drie vrouwen toch zwanger.
Groot onderzoek naar de pil/Conclusie na 25 jaar: op lange termijn niet schadelijk. AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden.
De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat. De naam van het hormoon kunt u vinden op de verpakking en in de bijsluiter van uw anticonceptiemiddel.
Gebruik van hormonale anticonceptiva is gerelateerd aan meer depressieve klachten, vooral bij vrouwen in de adolescentie. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gebruik van hormonale anticonceptiva depressieve klachten kan veroorzaken.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.
Betrouwbaar. Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil.
De leeftijd van een pubermeisje dat aan de balie van de apotheek orale anticonceptiva afhaalt, is gemiddeld 16,1 jaar. Deze gemiddelde leeftijd is sinds 2000 ongewijzigd. Het aantal pubermeisjes die orale anticonceptiva gebruiken, is in die jaren wel toegenomen.
10 Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een kwart van de vrouwen rapporteerde minder zin in vrijen te hebben als gevolg van pilgebruik. Vrouwen gaven veel klachten aan; bij meer dan de helft van de vrouwen bleek stoppen of veranderen van pil een gunstig effect te hebben.
Kan je zomaar weer beginnen met de pil? Als je toch weer wilt beginnen met het slikken van de pil kan je dat op ieder moment doen.
Ja, dat kan. Bij sommige vrouwen neemt het bloedverlies toe als ze lang doorgeslikt hebben. Wat voor jou het ideale aantal weken doorslikken is, ontdek je alleen door het uit te proberen.
Er zijn bij gezonde mensen geen interacties bekend tussen de anticonceptiepil en alcohol. Maar: als je lever minder goed werkt, bijvoorbeeld door een leverziekte of overmatig alcoholgebruik, neemt de werkzaamheid van de pil wel af. Je lever kan overbelast raken.
Pil meest gebruikte middel
De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd.