Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien. - Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval. - Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden.Een uitzondering hierop is harde kaas.Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden. In zachtere voedingsmiddelen – zachte kaas, yoghurt, jam, augurken, hummus – is het lastiger te bepalen hoe ver de schimmel zich naar binnen heeft gedrongen.
De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten.
De eiwitkristallen ontstaan na 8-10 maanden rijpen. Tijdens de rijping komen aminozuren en calcium vrij die de eiwitkristallen vormen. De eiwitten krijgen een hartige bouillon-achtige smaak dat de kaas pikanter maakt. Door de rijping droogt de kaas in en wordt op die manier pikanter van smaak.
De aanwezigheid van de listeria-bacterie in voedingsmiddelen kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Door hygiënisch te werken kun je listeria-besmettng in kaas voorkomen. Listeria is de naam van een grote groep veel voorkomende bacteriën, waarvan Listeria monocytogenes (Listeria M) de bekendste is.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Schimmels zijn vaak van het soort Penicillium candidum ofwel Penicillium Camemberti en Penicillium Caseicolum. Bekende blauwe schimmels zijn de Penicillium Roqueforti uit Roquefort en Stilton, Penicillium glaucum in Gorgonzola. Schimmel wordt in poeder of vloeibare vorm aan de wrongel toegevoegd.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast.Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
'Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt er niets ergs met je - vooral als je een gezond immuunsysteem hebt, zei SciShow gastheer van Michael Aranda in deze YouTube-video. Let wel: je kunt allergisch zijn voor schimmel, zoals meer mensen allergisch zijn voor schimmel (schimmel die ontstaat door vocht, bijvoorbeeld).
Kaas is een zuivelproduct maar geen schimmel op zich. Kaas wordt vaak wel een levend product genoemd omdat er miljoenen bacteriën en vaak ook schimmels in leven.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Harde kaas kun je even bewaren buiten de koelkast. Hiervoor staat een temperatuur van 8 tot 15 graden. Eet je vaak zachte of blauwe kaas? Bewaar deze soorten dan juist in de koelkast.
Géén plasticfolie. Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen).
Als we de site Bon Appetit mogen geloven, kun je een stuk kaas zo'n 4 uur buiten de koelkast laten liggen. In dit tijdsbestek hebben bacteriën namelijk nog niet echt de kans gekregen om zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij goed blijft.
Snijd het stukje er af, maak de vershouddoos schoon en bewaar de kaas in schoon vetvrij kaaspapier en een schone vershouddoos. (Harde) kaas bewaren in een vershouddoos met vetvrij kaaspapier garandeert ongeveer een houdbaarheid van maximaal 4 weken. Zachte kaas kun je beter niet langer dan een week bewaren.