Die 2 minuten zijn nodig om tandplak te verwijderen en vanwege het laten inwerken van het fluoride. Langer poetsen dan die 2 minuten mag, maar is niet nodig… Het poetseffect neemt af, terwijl het risico dat je bijvoorbeeld je tandvlees beschadigt, groter wordt.
De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Te hard poetsen kan pijnlijk tandvlees veroorzaken. Wanneer je te hard poetst en te hard op je tandenborstel drukt tijdens het poetsen, kan een poetstrauma ontstaan. De borstelharen van je tandenborstel beschadigen je tandvlees met geïrriteerd tandvlees tot gevolg. De mondhygiënist kan je helpen met poetstips.
Hoe lang dien ik mijn tanden te poetsen? Om je tanden correct te poetsen dien je minstens twee minuten een aanbevolen techniek te gebruiken, waaronder het zowel 's morgens als 's avonds 30 seconden poetsen van elk kwadrant van je mond (links- en rechtsboven, links- en rechtsonder).
Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
In het geval van een poetstrauma ziet u vaak een festoon boven of onder de recessie lopen. De vorm van een festoon kan men het beste beschrijven als een zwemband. In het figuur ziet u een lijn lopen. Deze staat voor de glazuur-cement-grens.
Vaker je tandenpoetsen zou het aantal bacteriën tussen je tanden en je tandvlees verminderen, waardoor deze niet in je bloedbaan terechtkomen. Dat wordt vaker – drie keer per dag – poetsen. P.s. Het is ook goed om regelmatig de tandenborstel te checken op slijtage.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Wist je dat tandglazuur de hardste substantie is in het hele menselijke lichaam? Het is waar, en het is een van de redenen waarom tandheelkundige gegevens vaak worden gebruikt in forensische zaken. Tanden zitten vol met een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor ze zelfs sterker zijn dan menselijk bot.
De oorzaken van verkleurde tanden
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.
Wit tandvlees: schimmelinfectie in de mond
Last van wit tandvlees en witte vlekken op de tong? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie in de mond. Deze witte plekken zijn wel weg te schrapen maar dan blijf je achter met rode, schrale plekken achter die ook nog eens pijnlijk zijn.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Mondwater doodt de slechte bacteriën in de mond. Dit zorgt voor een schoon en fris gevoel. Oliën als menthol en eucalyptol verbergen een slechte adem, terwijl de fluoride tandplak vermindert. Het mondwater beschermt op deze manier het tandglazuur.
Fluoride heeft echter wel tijd nodig om in het glazuur te trekken. Dit duurt volgens Kohsiek ongeveer een uur. "Wanneer je na het tandenpoetsen dus meteen krachtig gaat spoelen met veel water, spoel je een groot gedeelte van het fluoride gelijk weer weg.