Borstkanker. Screening op borstkanker wordt vaak gedaan met een röntgenfoto van de borsten ('mammogram'). Bij twijfel over de uitslag, kan de mammografie worden herhaald of kan er een echo worden gemaakt. Erfelijke aanleg voor borstkanker.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Met dit bevolkingsonderzoek kan eerder ontdekt worden of iemand borstkanker heeft. Bij het onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten (mammografie) gemaakt om tumoren op te sporen. Vaak zijn deze tumoren nog niet voelbaar.
Kanker is geen ziekte om zelf te onderzoeken zonder tussenkomst van een arts. De interpretatie van een uitslag en de context hiervan alsmede het bepalen van de eventuele vervolgstappen die genomen moeten worden in het medisch traject kunnen beter aan een medicus worden overgelaten.
mammografie: röntgenfoto van je borst. echografie: echo-onderzoek van je borst en soms ook nog een echo-onderzoek van je oksel. biopsie of punctie: om weefsel of cellen uit de afwijking te halen. MRI-scan van je borsten.
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Ook wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, kan je huisarts je doorverwijzen voor een mammogram.
Mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis. De borstfoto's (mammogrammen) die u elke twee jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis.
Bent u ongerust over een risico op kanker of over de leeftijd waarop u zich kunt laten testen, neem dan contact op met uw huisarts, die u meer uitleg zal kunnen geven.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Het is ook mogelijk om bloed te prikken op eigen initiatief. Dit kun je zelf doen met thuistesten of laten doen bij commerciële gezondheidscentra. Je kunt dit doen om te kijken of er iets aan de hand is met je lichaam, nog voordat je klachten hebt. Dit wordt een preventieve bloedtest genoemd.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Vrouwen met een erfelijke aanleg hebben meer kans om borstkanker te krijgen. Er zijn ook andere risicofactoren bekend, maar die hebben minder invloed op de kans op borstkanker.
De Europese en Belgische overheden raden vrouwen tussen 50 tot 69 jaar met een normaal risico aan om elke twee jaar een borstkankeronderzoek te doen (screeningsmammografie), in het kader van de georganiseerde opsporing.
Doet een mammografie pijn? Het platdrukken van de borst tussen de 2 platen kan pijn doen. De meeste vrouwen hebben geen tot weinig pijn, maar bij sommige vrouwen is het heel pijnlijk. Heb je last van pijnlijke borsten, dan kun je voor het onderzoek 2 paracetamol innemen.
U overlegt met uw arts of u uw borsten zelf gaat onderzoeken elke maand. Door zelfonderzoek leert u uw borsten beter kennen. U kunt veranderingen van uw borsten dan misschien eerder merken. Het is niet zeker of u door zelfonderzoek een kleinere kans heeft om aan borstkanker te overlijden.
Een mammografie is bij jonge vrouwen (onder de 30 jaar) meestal niet goed te beoordelen omdat zij veel klierweefsel hebben. Onder deze leeftijd wordt dan ook vaak geen mammografie gemaakt. Jonge vrouwen krijgen meestal een MRI en/of een echografie.
Echoscopie is onder de 50 jaar meestal beter en ook geheel onschadelijk dit in tegenstelling tot de mammografie. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Vaak kun je het knobbeltje met je vingers op en neer bewegen. Ook bij een kwaadaardige tumor kan er een zwelling ontstaan. Is er sprake van een verlamming in het gezicht?
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
De meest voorkomende soort borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Deze ontstaat in de melkgangen en kan daarbuiten verder gaan groeien. Meestal voelen tumoren die hierbij horen aan als een harde knobbel.
Overgewicht, obesitas en een te grote tailleomvang op volwassen leeftijd verhogen je risico op borstkanker na de menopauze. Het is daarom belangrijk om je gewicht gezond te houden en te voorkomen dat je aankomt. Gezond eten en meer bewegen helpen je gewicht gezond te houden.