Afgekeurd en bijstandHet is wel mogelijk om bij arbeidsongeschiktheid in de bijstand een ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht en de arbeidsparticipatie (verplichting tot aannemen van (vrijwilligers)werk).
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor u geldt: de bijstandsnorm. Vanuit de bijstand vult de gemeente uw inkomen aan tot de voor u geldende bijstandsnorm.
Als u ziek wordt en geen werkgever heeft, kunt u een Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV.
Zomaar afgekeurd worden zit er dus niet in. En anders dan vroeger is het ook geen zekerheid dat je de uitkering je hele leven houdt. In principe heb je een WIA uitkering tot je pensioen. Tenzij er redenen zijn om je te herkeuren, dan wordt dat ook gedaan.
Nadat u 88 weken ziek bent, en u door uw gezondheidssituatie niet meer (volledig) aan het werk kunt, kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Na uw aanvraag krijgt u eerst een gesprek met een arts en een arbeidsdeskundige. Deze kijken wat u met uw ziekte of handicap nog wel kunt en wat u kunt verdienen.
Doorbetaling maandinkomen. Uw werkgever betaalt uw maandinkomen gedurende de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid volledig door. Als u daarna niet kunt werken en er is geen sprake van een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte, krijgt u na die eerste 52 weken 70% van uw maandinkomen.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Die keuring krijg je als je na twee jaar ziek zijn nog niet of niet volledig kunt gaan werken. Om te bepalen in welke mate je arbeidsongeschikt bent, kijkt een deskundige naar het verschil tussen het loon dat je nu (ondanks je beperkingen) nog kunt verdienen én het loon dat je verdiende voordat je ziek werd.
Neem niet teveel informatie mee naar het gesprek. Teveel aandikken en tot in detail voorbereiden kan ook averechts werken omdat het een “goed gesprek” in de weg kan staan. Als u bij de verzekeringsarts uw klachten te veel aandikt en u laat zien dat u heel goed voorbereid bent dan werkt dit soms averechts.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Bent u ziek op het moment van ontslag? Of bent u een periode ziek geweest voor uw ontslag? Ook dan heeft u recht op de transitievergoeding.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Als u geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, kunt u een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen 2 banen op te vangen.
Wanneer je ontslagen wordt, moet je je inschrijven als werkzoekende bij de VDAB om een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Wanneer je dat best doet, hangt af van je opzegtermijn. Doe je een opzegtermijn, schrijf je dan al tijdens deze periode in.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Deze inkomsten komen niet uit werk en hebben geen invloed op uw uitkering: spaargeld of eigen vermogen. uw eigen persoonsgebonden budget (pgb) alimentatie.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
Onderzoek door de bedrijfsarts
De arts vraagt welke psychische klachten je hebt. De arts stelt vragen om erachter te komen of je bijvoorbeeld een burn-out of een depressie hebt. De arts stelt vragen over hoe je de grip op je leven bent kwijtgeraakt. De arts kijkt wat je zelf al doet om je weer beter te voelen.
Dat is precies wat je nodig hebt. Ziek melden bij een burn-out is dus niets om je voor te schamen. Maar hoe lang je niet werkt bij een burn-out, ligt heel erg aan jouw situatie. Vaak duurt zo'n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst scenario ben je langere tijd uit de running.
De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type uitkering is. Iedereen met een WIA-uitkering ontvangt tot 70% van het maatmanloon (minus het bedrag dat iemand nog daadwerkelijk aan inkomsten heeft). De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type WGA is, na 5 jaar stroomt iedereen automatisch door in de IVA.
Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van de duur van uw arbeidsverleden. Meestal krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden. In de beslissingsbrief van uw WIA-uitkering leest u tot en met welke datum u deze uitkering ontvangt.
Als u een besluit van het UWV krijgt dat u geen WIA uitkering krijgt, kunt u daartegen binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Het is verstandig om daarvoor een specialist in uitkeringen in te schakelen, zodat de juiste juridische argumenten worden opgenomen in het bezwaarschrift.