Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
Een cliché, maar wel eentje die op de waarheid is gebaseerd. Uit onderzoek van de US Center for Disease Control and Prevention blijkt namelijk dat elke dag bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood eten.
Fastfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Door het regelmatig eten van fastfood heb je een grote kans om aan te komen in gewicht, wat vervolgens de kans op het krijgen van obesitas, diabetes en kanker verhoogt.
“Bij ziekte treedt er vaak koorts op of zijn er ontstekingen waardoor het metabolisme verandert en daarom is het belangrijk om anders te eten wanneer je ziek bent.” En dat eten bestaat onder meer uit vetstoffen, suiker en eiwitten.
Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Het wordt doorgaans verkocht bij daarvoor gespecialiseerde restaurants en kraampjes zoals snackbars.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
5. Knapperige snacks. Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: 'De textuur van snacks als chips, granola of zelfs toast voelt als schuurpapier over je zere keel,' zegt dokter Bhatia.
Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
De witte kleur ontstaat door kramp in de kleine bloedvaten van de vingertoppen als reactie op de kou, waardoor de vaten vernauwen en er minder bloed door de huid stroomt. Het is een nuttige reactie op koude – het voorkomt afkoelen van de bloedstroom en de organen.
Naast het aantal calorieën onderzochten de onderzoekers ook de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, suiker en zout in het eten. Daarbij bevatte een Subway-broodje meer zout, maar MacDonalds-eten had veel meer suiker. Opmerkelijk genoeg wordt het vetgehalte van de maaltijden niet genoemd.
Mensen die vaak fastfood eten, krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van het brein. Ook zitten er maar weinig vitamines B, C, D en E in dergelijk voedsel, waardoor de hersenen krimpen zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt.
Fastfood is vaak hoog in calorieën, suikers, zout en verzadigd vet. Daar tegenover is het arm aan vitamines en mineralen. Omdat fastfood vaak hoog in calorieën, suikers en verzadigd vet is, verhoogt het de kans op het ontstaan van overgewicht en obesitas naar mate je er meer van consumeert.
Gefrituurd voedsel is calorierijk en smaakt goed, waardoor een overconsumptie op de loer ligt. Daarnaast bevatten deze snacks – vooral als ze afkomstig zijn uit fastfoodrestaurants – vaak transvetten. Deze verhogen de slechte LDL-cholesterol en verlagen de goede cholesterol.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Je bent sneller prikkelbaar en moe
Er gaat dus minder energie in, wat vaak leidt tot het hebben van minder energie. Als jouw dosis energie voor die dag op is kan het zijn dat jij je moe en futloos voelt. Alles kost meer moeite wat er ook nog voor kan zorgen dat je prikkelbaarder bent.
Onbedoeld gewichtsverlies is een vermindering van ten minste 5 à 10% van het lichaamsgewicht in minder dan 6 maanden tijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, hoewel er bij een op vier geen verklaring wordt gevonden.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Conclusie. De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Snacks. De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Conclusie. Als je alleen naar de hoeveelheid calorieën kijkt, dan zijn de kroket, frikandel en bamischijf de beste keuze. Dit is echter wel zonder een broodje erbij. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten.