Huidige hypotheek meenemenAls je oude hypotheek nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning, dan kun je deze in veel gevallen meenemen. Eigenlijk sluit je wel een nieuwe hypotheek af. Je neemt je huidige hypotheekrente, maandlasten en andere voorwaarden dan mee.
Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. De hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis.
Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen. Ze noemen dit de 'verhuisregeling' of 'meeneemregeling'.
Je hebt een nieuw huis gekocht en je wilt je huidige rentecontract meenemen? Dan geldt het volgende: Je mag het rentecontract meenemen tot de einddatum van de rentevaste periode. Je mag het rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van jouw oude lening.
Je kunt de rentecondities van je hypotheek meenemen voor maximaal het bedrag van je oude hypotheek. Je nieuwe hypotheekaanvraag wordt getoetst volgens het dan geldende ING Acceptatiebeleid. Je kunt tot 6 maanden na de aflossing van de oude hypotheek gebruikmaken van deze verhuisregeling.
Jazeker.Dit noemen we een pandwissel of hypotheekoverdracht. Je hypothecaire lening blijft dan gewoon lopen en in de akte wordt je nieuwe woning vermeld in plaats van je oude. Je moet hiervoor wel langsgaan bij de notaris.
Huis op twee namen kopen
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
Bij verkoop van je woning mag je in de meeste gevallen je hypothecaire lening kosteloos aflossen. De notaris vraagt bij ons de aflosnota op en regelt het doorhalen van je Rabobank Hypotheek bij het Kadaster. Dit wordt ook wel royeren genoemd.
Ongewijzigd overnemen van de hypotheek van de overleden ouder is meestal niet mogelijk. Wil het kind de woning gaan verhuren, dan gelden voor de hypotheek andere criteria: een hogere rente en een lager maximaal leenbedrag.
In Nederland is in de wet vastgelegd dat je maximaal 100% van je woningwaarde aan hypotheek mag afsluiten. In dat opzicht biedt overwaarde perspectief om je hypotheek te verhogen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat je inkomen voldoende moet zijn om aan de inkomenstoets van de hypotheekverstrekker te voldoen.
Je betaalt wel eigenwoningforfait.
Afhankelijk van je woningwaarde, telt de Belastingdienst een percentage van de WOZ-waarde bij je inkomen op. Dit is het eigenwoningforfait. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe hoger je eigenwoningforfait zal zijn – ongeacht of je hypotheek is afgelost of niet.
Een hypotheek afsluiten zonder eigen middelen is sindsdien niet meer mogelijk, want de bijkomende kosten betaal je uit eigen zak. Heb je onvoldoende of geen eigen middelen? Kijk dan bijvoorbeeld naar de mogelijkheid van een belastingvrije schenking.
Kun je net niet genoeg lenen of heb je geen eigen geld voor de bijkomende kosten om de woning te kunnen kopen? Dan kun je bijvoorbeeld de hulp van je ouders inzetten of een starterslening bij de gemeente afsluiten.
Kun je een huis verkopen voor 1 euro? Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde.
Wat als je een afbetaald huis erft? Als je een afbetaald huis erft, hoef je geen rekening te houden met hypotheekschulden.De waarde van het huis is dan namelijk hoger dan de schulden, waardoor er geen negatief saldo is.
Geld lenen bij je ouders (ouder-kind-hypotheek)
Het kan zijn dat ze je de gehele hypotheek verstrekken, maar ook een deel ervan (naast een hypotheek bij de bank) is mogelijk. Samen met je ouders maak je afspraken over de hoogte van de hypotheek, de hypotheekrente, de aflossing, etc.
Je hypotheek meenemen naar een volgende woning kan voordelig zijn als de voorwaarden en/of het rentepercentage voor je huidige hypotheek gunstiger zijn dan de voorwaarden op een nieuw af te sluiten hypotheek.
Is je oude woning nog niet verkocht en/of betaald? Dan kun je bij de financiering van een nieuw huis al wel rekening houden met de overwaarde. Met een overbruggingskrediet financier je de (verwachte) overwaarde. Zodra het oude huis is verkocht, los je met de opbrengst de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af.
Is je huidige woning nog niet verkocht dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een overbrugging krijgen van 90% van de verwachte opbrengst van je woning minus de nog uitstaande hypotheekschuld. Dat betekent in ons vorig voorbeeld dat de maximale overbrugging in ons vorig voorbeeld € 70.000 is.
Ja, je mag 2 huizen op je naam hebben. Dit is bijvoorbeeld handig bij verhuizen. Er is verder geen limiet aan hoeveel huizen je op jouw naam mag hebben.
De looptijd van een hypotheek voor een tweede woning is maximaal 25 jaar. Dit is korter dan van een woning die je als hoofdverblijf gebruikt.
Allereerst gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk! Voor uw huis en hypotheek hoeft u in beginsel niets te doen.Die kunnen gewoon alleen op uw naam blijven staan, dat is geen probleem. Trouwt u in gemeenschap van goederen, dan worden al uw bezittingen en schulden automatisch van u samen.
Het is inderdaad zo dat in het verleden het mogelijk was om een hypotheekoverdracht of pandwissel te doen binnen de 3 maanden na verkoop van de bestaande woning. Naar aanleiding van wijzigingen in de wetgeving zijn de regels die we als bank moeten naleven in 2022 gewijzigd en is dit niet langer mogelijk.
Je moet geen extra registratierechten betalen.Je betaalt enkel een specifiek registratierecht bij een pandwissel, wat neerkomt op 75 euro. Is de hypothecaire lening afgesloten voor 1 januari 2020? Dan kan je in bepaalde gevallen je woonbonus behouden.
Bijlenen op je hypothecaire lening kan op drie manieren
via een heropname van een bestaand hypothecair krediet. via een aparte lening. via een herfinanciering van je bestaande lening, waarbij je het extra budget bijleent.