Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Gezien het ontvettende middel wat je ook in de handzeep terugvindt, is het inderdaad mogelijk om de afwas te doen met handzeep. Houd er echter rekening mee dat je meer handzeep dan afwasmiddel nodig hebt, doordat er relatief minder ontvetter inzit.
Bij normaal gebruik is afwasmiddel met CMI/MI veilig. De chemische stof kan je huid irriteren. Mensen die veel in aanraking komen met CMI/MI kunnen overgevoelig worden voor de stof en last van bijvoorbeeld eczeem krijgen. Je kunt ervoor kiezen om handschoenen te dragen tijdens het afwassen.
Handen wassen
Heb je plakkerige handen of verf aan je handen na een dagje klussen? Ook dat kan je oplossen met wat shampoo. Was je handen dus een keer niet met zeep. Je zal zien dat je veel minder nodig hebt en dat voel je natuurlijk in de portemonnee.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt. Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken. Detergenten kunnen ook gaan schuimen. Bij schuimvorming of bij overgeven kan detergent in de luchtwegen raken. Dit kan ernstig hoesten en een longontsteking veroorzaken.
Schoonmaken: Dreft is ideaal om mee schoon te maken. Je krijgt er veel mee weg en zeker ook vettig vlekken krijg je hiermee weg. Wil je je bureau schoonmaken, je keukenkastjes, tafel, stoelen, nachtkastjes, wasbak, bestek la, spiegels? Pak gewoon Dreft.
Zo doet u langer met hetzelfde water, waardoor dit erg duurzaam is. Daarnaast is Dreft mild voor de huid. Rubberen handschoenen zijn tijdens het afwassen niet nodig.
Afwasmiddel is doorgaans niet bijtend, maar zorgt er wel voor dat alle vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gebruik ook in dit geval niet te veel tijdens het maken van het sop, want anders dweilt u straks alleen maar met schuim.
Samenstelling. Ingredients: 5-15% Anionogene oppervlakteactieve stoffen; <5% Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen; Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Phenoxyethanol, Parfums, Citral, Limonene.
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben. Daarna moet je het alleen nog even met heet water afspoelen en het liefst aan de lucht laten drogen.
Kies een mild wasmiddel voor delicate stoffen.
Merken als Robijn en Dreft zijn goede keuzes. Als je niets anders hebt kun je ook een gewoon wasmiddel gebruiken om delicate kledingstukken te wassen die niet gemaakt zijn van kant, zijde of wol. Babyshampoo en milde vloeibare zeep zijn tevens goede mogelijkheden.
Voeg wasmiddel toe dat geschikt is voor het doen van een handwas. Dit kan in poedervorm of in vloeibare vorm zijn van bijvoorbeeld het merk Biotex. Biotex bevat een biologisch enzymcomplex waardoor het vuil wordt aangepakt zonder de kleur en de stof aan te tasten.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Indien je dan je handen niet wast, maar daarna met je handen wel je mond, neus of ogen aanraakt, dan kunnen bacteriën via slijmvliezen het lichaam binnenkomen. Slechte bacteriën en andere ziektekiemen kunnen een infectie veroorzaken zoals verkoudheid en griep.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.