Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Hoe je het doet? Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Volgens de experten zal elke huid anders reageren. "In het algemeen kunnen we stellen dat een huid die niet gewassen wordt kan jeuken, maar er kan ook roze vettige, schilferige uitslag ontstaan op delen van het gezicht, de hoofdhuid en de borst", zegt Elizabeth Tanzi, directrice van Capital Laser & Skin Care.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
Laat je haren wennen
De afgelopen periode was natuurlijk perfect om je wasbeurten eens een paar dagen uit te stellen. Je kon makkelijk je haren minder wassen zonder dat mensen er iets van zagen. Na een aantal weken zul je dan merken dat je haar minder snel vet wordt en dat je het dus ook minder hoeft te wassen.
Baking soda in plaats van shampoo
Daarnaast heeft het een verzachtende werking en zorgt het ervoor dat je haar minder snel vet wordt. En het is nog goedkoper ook dan al die dure shampoos. Voor het wassen van je haar met baking soda roer je een eetlepel van het product in een kopje water, totdat het opgelost is.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook daarin voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt.
Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.