Als schroeven in hout los gaan zitten, kun je dikkere schroeven gebruiken. Of je vult de ruimte op met een stukje hout (bijvoorbeeld een lucifer) en lijm. Na droging kun je de schroef er opnieuw indraaien.
Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor. Hierbij houd je een iets kleinere boordiameter dan de binnenmaat van de schroef aan. Heb je bijvoorbeeld 3,5 millimeter schroeven, boor dan voor met een 3 millimeter boortje.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Wat zijn houtschroeven? Houtschroeven zijn speciale schroeven die geschikt zijn voor het verbinden van hout. Je kunt ze gebruiken op hout op hout te bevestigen, maar ook om bijvoorbeeld deurklinken en sloten op hout te schroeven. Ook worden deze soort schroeven regelmatig gebruikt in combinatie met pluggen.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
De universele schroef (of spaanplaatschroef) is veruit de meest gebruikte schroef. Niet alleen voor alle houtsoorten, maar ook voor plaatmateriaal, zoals spaanplaat en houtvezelplaat. Door de dunne schacht, de diepe schroefdraad en de extra scherpe punt, draait deze schroef recht en vlot het materiaal in.
Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker
Door het schroefdraad zijn de schroeven wel minder flexibel en zullen ze sneller breken. Een spijker daarentegen is veel buigzamer en zal niet snel zijn kracht verliezen of afbreken wanneer die wordt gebogen.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
Voor Eikenhout gebruikt u bij voorkeur RVS-schroeven omdat eikenhout looizuur bevat en dit corrosie kan veroorzaken. Daarnaast zijn er eikenhout schroeven die gemaakt zijn van gehard roestvast staal of zwaar verzinkt, waardoor ze niet roesten of breken in eiken of western red cedar.
Het gerepareerde deel heeft na het aanbrengen en droging weer dezelfde eigenschappen als de rest van het hout. Dat betekent dat je er gewoon in kunt schroeven, spijkeren en boren, waardoor je er geen rekening mee meer hoeft te houden.
Er zijn diverse methoden om schroefdraad te maken in voorwerpen van hout. De meest geavanceerde methode is die waarbij gebruik wordt gemaakt van een kruistafel met daarop een freesmotor en een v-vormig freesje van 60º.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat.
Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm. Als de schroef langer is kan dit dus geen kwaad.
De platkop houtschroef heeft een taps toelopende kop, die in de ondergrond kan verzinken. als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of het boorgat geruimd is met een verzinkboor. Ook bij de platkop houtschroef loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop.
De gipsplaatschroeven met een grove draad zijn uitstekend geschikt bij een houten onder constructie.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Als U een nietmachine voor hout gebruikt dan is het van belang dat u spijkers gebruikt met meerder ribbels. Deze ribbels zorgen ervoor dat de spijker goed vast blijft haken in het hout.
Constructieschroeven. Constructieschroeven bieden gemakkelijke montage door de kortere schroefdraad. Deze schroeven zijn ideaal voor houten constructies, zoals houtskeletbouw, houten huizen, carports, serres en speeltuinen. Je kunt ze goed verzinken met het oppervlak dankzij de freesribben onder de kop.
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Beste pneumatische tacker (op lucht) – Metabo DKNG 40-50. Het beste toestel om pneumatisch (op lucht) te spijkeren en te nieten is de Metabo DKNG 40/50. Dit is een toestel dat je met een flexibele buis op een compressor aansluit. Vervolgens schiet je spijkers en nietjes zoals je een pistool gebruikt.
Houtschroeven voor MDF, OSB en Multiplex platen
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop.