Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Want in groen zwembadwater kan je niet zwemmen.
Zwembadwater wordt groen door algenvorming. Algen zijn een groot probleem bij veel zwembad eigenaren en verpesten het zwemplezier. Een groen zwembad is ook moeilijk op te lossen als je niet precies weet wat je er aan moet.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Wat doet blauwalg met je? Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
Zoals we al eerder aangaven kan het zeker meerdere dagen duren voordat het water weer helder is. Wil je dus echt snel kunnen genieten van schoon helder zwembadwater. Dan zit er niets anders op dan het zwembad leeg te laten lopen en opnieuw te vullen met nieuw leidingwater.
Het is aan te raden om niet direct te zwemmen na een chloorshock behandeling. Dit omdat het kan zijn dat het chloor her en der nog te geconcentreerd is. Laat het eerst zo'n 6 uur verdelen en test het water voor er in te springen. Het is dan ook aan te raden om een shockbehandeling in de avond te doen.
Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken. Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen.
Anti-alg gebruik je vaak in combinatie met een chloorshock zodat je zwembadwater algenvrij en weer helder wordt. Om deze chemische middelen zijn optimale werking te kunnen laten doen adviseren wij om tenminste 12 uur niet te zwemmen nadat je het hebt toegevoegd.
Voeg snelwerkend chloor toe: de groene kleur geeft aan dat er zich algen in het zwembad hebben ontwikkeld, en die moeten we meteen bestrijden. Een flinke dosis BSI snelwerkend chloor is aangeraden (10g per m3 = 1000 liter).
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Hoe heter en droger de zomer, hoe sneller het water verdampt. Het zoutgehalte in het zwembadwater kan dan te hoog worden. Dit voorkom je met een goede afdekking (wanneer je niet zwemt). Dek je het zwembad niet goed af, dan is het raadzaam het water zo'n 3 tot 5% per week te verversen.
Op een warme dag is het heerlijk om tijd door te brengen aan het water. Maar niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. In en bij het water kan het gevaarlijk zijn door glas, rommel of stromingen. Daarnaast kun je gezondheidsklachten krijgen na een zwempartij in ongezond water.
Zwemmen in natuurwater is gezond, maar niet geheel zonder risico's. Om te voorkomen dat u ziek wordt, moet het water van de zwemplekken aan strenge normen voldoen. Daarbij kunnen er in open water onzichtbare gevaren op de loer liggen, zoals obstakels en gevaarlijke koudestromen.
Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad.
Chloorshock vs zoutelektrolyse
Een chloorshock is de meest geschikte manier om groen water weer helder te krijgen. Indien je over een automatische dosering beschikt, dan zal de afgebroken chloor automatisch aangevuld worden.
Dit klinkt in eerste instantie wat vreemd, maar het gaat om niets anders dan een chemische reactie. Door de bliksem wordt zuurstof (O2) omgezet in ozon (O3). Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water.
Valt er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad, dan wordt het zwembadwater vervuild door het regenwater.Deze vervuiling verstoort de pH parameters. Regenwater heeft een pH van 5 tot 6, terwijl zwembadwater een pH nodig heeft tussen de 7 en 7,4.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Na ca. 2 uur kunt u nogmaals testen en eventueel corrigeren. U mag nu gewoon zwemmen. Voor de juiste dosering klik hier voor een doseerschema pH-minus, klik hier voor een doseerschema pH-plus.
We adviseren u om na het toedienen van de chloorshock minstens 6 uur te wachten voordat u weer gebruik gaat maken van het bad.
Te veel vlokmiddel in zwembad
Je kan dit oplossen door de pH-waarde te meten en bij te stellen. Indien dit niet het gevraagde resultaat geeft, kan je een deel van het zwembad leegpompen, bijvullen met proper leidingwater en nadien de pomp aanzetten en een hele tijd laten filteren.
Het chloor moet dus aan het werk om de virussen en bacteriën af te breken. Controleer daarom minimaal één keer per week (vaker bij intensief gebruik) de pH-waarde en het chloorniveau van het water. Voeg daarnaast wekelijks een kleine hoeveelheid chloor toe. Vaak worden hiervoor chloortabletten gebruikt.
Om dit op te lossen kunt u vlokmiddelen gebruiken. Dit is een product waarmee alle kleine vuiltjes en zwevende stoffen samengebonden worden, waardoor het filter ze een stuk makkelijker uit het water kan halen. Dit maakt het water niet alleen weer helder, maar ook een stuk hygiënischer.