De rijstkoker is een handig hulpmiddel bij het klaarmaken van de volgende gerechten:Rijst, pasta, noedels (eigenlijk alle granen) Stoommaaltijden (wanneer je een rijstkoker met stoommandje hebt) Soepen.
Ja hoor, dat kan ; alles wat je normaliter kookt in water, kan uitstekend in de rijstkoker.
Verder heb je bij stomen veel mogelijkheden. Naast het stomen van groenten, aardappelen en vis (de zaken waar men in de eerste plaats aan denkt) maar kan je ook perfect vlees, pasta, rijst… bereiden met stoom.
Nooit meer rijst verbranden
Het eten smaakt niet goed en de gerechten zijn nog slechter dan anders. Dat is waar een rijstkoker twee keer helpt, want de antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de rijst niet aanbrandt, en hij eenvoudig is schoon te maken met een vochtige spons.
In principe kun je iedere soort rijst koken in de rijstkoker. Hoelang de rijst moet koken verschilt wel echter per korrel. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er immers wat langer over om gaar te worden dan bijvoorbeeld sushi-, pandan- of basmatirijst.
Een rijstkoker is erg handig en zeker een aanwinst wanneer je vaak rijstgerechten klaarmaakt. Ook al gebruik je hem maar één keer per week – een rijstkoker is gewoon erg handig omdat je er niet bij hoeft blijven te staan en de resultaten (altijd) consistent zijn, mits jij de verhoudingen goed hebt.
Beste rijstkoker algemeen - Inventum RK140ZW
Niet alleen kan je rijst koken, je kan ook je rijst ermee stomen of warm houden. Daarom hebben wij de Inventum RK140ZW gekozen tot beste rijstkoker algemeen! De Inventum rijstkoker heeft een inhoudt van 1,4 liter, wat goed is voor ongeveer 800 gram rijst.
Eerst wordt de rijst goed gewassen om eventueel zetmeel op de korrels te verwijderen. Ongewassen rijst kan namelijk meer gaan plakken na het koken. Na het wassen moet de rijst een bepaalde tijd weken in water. Deze stap is nodig om de juiste hoeveelheid water te bepalen wat toegevoegd moet worden voor het koken.
Maar vanaf nu weet ik het voor altijd: neem 1 kopje rijst en 1,5 kopje water. Een kopje is ongeveer 150 gram rijst. Voor twee personen is dit meer dan genoeg.
Voor Indiase rijstsoorten zoals basmati- or jasmijnrijst is minder water nodig omdat je deze wat droger wilt hebben. Gebruik niet meer dan 1 1/2 kopje water op 1 kopje rijst. Gebruik alleen 1 op 1 als je de rijst van te voren hebt gewassen.
Je kunt van alles in de stoomkoker klaarmaken. Je kunt eten klaarmaken als groenten, rijst en aardappels, maar ook vlees, vis en zelfs schelpdieren. Daarnaast kun je naast water ook bouillon of wijn gebruiken om mee te stomen voor een extra smaak aan je maaltijd.
U stoomt de pasta of rijst gaar op 100 graden. De gaartijd is meestal tussen de 25 en 30 minuten.
Doe de macaroni in het kokende water en kook de macaroni voor ongeveer 8 minuten gaar. Zodra ze gaar zijn kun je de macaroni afgieten en bij de pastasaus doen.
De hoeveel rijst per persoon nodig is, is ongeveer 100 gram ongekookte rijst voor nagenoeg alle soorten rijst. Een eenvoudige manier is om een koffiekopje te nemen en deze te vullen met rijst. Gemiddeld genomen kom je dan ongeveer uit op 100 gram ongekookte rijst.
De zwarte rijstkoker heeft een inhoud van 1,0 liter waarmee je rijst kan koken voor 3-4 personen. De rijstkoker slaat automatisch af wanneer de rijst klaar is. Nooit meer drooggekookte of te natte rijst. Dankzij de warmhoudfunctie blijft de rijst nog uren smaakvol en warm.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Als het aanbakt dan doe je er te veel water in, dan wordt je rijst te nat en bakt het aan. ik vind rijst uit de pan altijd te klef/nat, rijstkoker maakt hem droger waardoor het perfect is om nasi mee te maken.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
Is je rijst te ver doorgekookt en daarmee zompig en klef? Zonde om op te eten bij je curry, maar je kunt er echt nog wel wat mee. Maak er bijvoorbeeld congee van. Zet de overgare rijst op met nog meer water of bouillon tot een heerlijke hartige rijstepap ontstaat.
Om de rijst extra smaak te geven kun je het best een flinke snuf zout toevoegen tijdens het koken. Zout haalt de smaken in de rijst omhoog, waardoor ze beter tot hun recht komen in je maaltijd. Dit geldt trouwens ook voor pasta.
Sushirijst op smaak maken
Laat de sushirijst 10 à 15 minuten weken in water. Laat de sushirijst 10 minuten uitlekken op een vergiet. Doe de sushirijst en kombu in een rijstkoker en voeg exact de juiste hoeveelheid water toe. Sluit de rijstkoker en stoom de rijst circa 40 minuten.
Plaats de inzet en het deksel en klik de handgrepen aan beide kanten vast. Zet de Rijstmaker in de magnetron op 800 watt. Neem de Rijstmaker voorzichtig uit de magnetron wanneer de rijst gekookt is en wacht nog 5 min alvorens deze te openen. Roer even door de rijst meen Tupperware keukenhulp.