Zeker kleinere winkeltjes of cafeetjes hebben niet altijd een pinautomaat in de winkel.Daarom is het verstandig om altijd wat contant geld bij je te hebben in Duitsland. Zo kun je overal betalen, ook als er geen gelegenheid is om te pinnen.
Betalen met contant geld (Duits: 'Bargeld') is nog altijd populair in Duitsland. Er geldt geen limiet voor cashbetalingen.
Voor pinbetalingen wordt vaak een klein bedrag per transactie in rekening gebracht. Daarom betalen Duitsers kleine bedragen voor bijvoorbeeld een kop koffie of een broodje liever contant.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren.
Als laatste in Europa stoppen de centrale banken van Duitsland en Oostenrijk vrijdag met de uitgifte van de lilakleurige 500-eurobiljetten.
Redenen om contant te betalen
Er worden geen transactiegegevens aan een persoonlijke bankrekening gekoppeld. Voorkeur of gemak: sommige mensen vinden het zo makkelijker om hun uitgaven bij te houden. Of ze maken liever geen gebruik van elektronische betaalmiddelen.
Contant geld is het meest gebruikte betaalmiddel in het eurogebied: veruit de meeste van onze dagelijkse boodschappen betalen we met bankbiljetten of munten. En contant geld is cruciaal voor de inclusie van maatschappelijk kwetsbare burgers, zoals ouderen of lagere-inkomensgroepen.
In 2021 is 14% van alle bestedingen betaald met contant geld, en 85% met de pinpas (24% traditioneel en 61% contactloos). Het aandeel van contactloze pinbetalingen in de waarde van de kassa- bestedingen is toegenomen met 7 procentpunten, terwijl dat van traditionele pinbetalingen met 5 procentpunten is afgenomen.
NL: Ik betaalde contant. DE: Ich habe bar bezahlt. NL: Geen cheques, contant. DE: Keine Schecks, nur Bargeld.
Voor een groot deel van de Duitse bevolking zijn het redenen om niet te pinnen. Voor degenen die buiten het beproefde, contante systeem om willen betalen, gaat het niet zonder slag of stoot. In sommige winkels is bijvoorbeeld kaartbetaling slechts voor bepaalde bedragen toegestaan (bijvoorbeeld 10 euro of meer).
Tips bij gebruik van uw bankpas
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo.
Contant geld gaat niet verdwijnen. Het is belangrijk dat u met contant geld kunt blijven betalen. Daarom maakt het kabinet afspraken met banken en winkeliers.
In België is het verboden om transacties van meer dan 3.000 euro contant te voldoen. Bij de aankoop van vastgoed is het gebruik van contant geld zelfs helemaal verboden. Gezinnen houden soms wel een voorraad contanten aan 'voor het geval dat'.
De voor- en nadelen van cash
Nadelen: Geld kan gestolen worden of je kan het verliezen. Op contant geld ontvang je geen intrest zoals op een spaarrekening. Munten en biljetten kunnen worden nagemaakt, ook al hebben de eurobiljetten maar liefst zeven beveiligingskenmerken.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten te stoppen met de uitgifte van de 500-eurobankbiljetten. Daarom geeft DNB sinds 27 januari 2019 deze biljetten niet meer uit. De bestaande €500-bankbiljetten blijven wettig betaalmiddel, dat wil zeggen dat u ze nog steeds kunt uitgeven en sparen.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben.
De landen waarin het minst met cash wordt betaald zijn: Zweden, Noorwegen, Nederland, Finland en het VK. In Zweden is het legaal om als verkoper cash geld te weigeren, zijn pinautomaten er erg schaars en kun je bij de meeste banken geen contante transacties meer doen.
Betaalmiddel in Oostenrijk
Oostenrijk is net als Nederland lid van de EU en de eurozone.Dat betekent dat hier ook met de euro betaald wordt. Dit is al zo sinds het jaar 2002.
De winkelier mag dus zelf uitmaken welke betaalmiddelen hij/zij aanneemt. Dit kan tot op detailniveau worden doorgevoerd. Zo mag je in sommige winkels niet betalen met een 100 euro biljet. Het weigeren van coupures van 100, 200 of 500 euro mag.
Maar hoeveel mag u officieel thuis hebben liggen, zonder dat u dit moet opgeven bij de Belastingdienst? Volgens de website van de Rijksoverheid ligt dit bedrag op 560 euro. Heeft u een fiscale partner? Dan mag u 1120 euro bewaren zonder dit op te geven bij uw belastingaangifte.
Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane. Liquide middelen zijn: bankbiljetten of munten die u als betaalmiddel kunt gebruiken.
In België worden in het normale betalingsverkeer gewoon de biljetten van 100 en 200 euro gebruikt. Als je die hier in Nederland uit je portemonnee trekt, word je als een crimineel behandeld, meent Jan Pronk.