Hou je ervan in bad te gaan? Maak het water dan niet te heet en blijf er niet te lang inzitten. Voor saunabezoek tijdens de zwangerschap geldt dat je in de eerste drie maanden en de laatste anderhalve maand van de zwangerschap niet naar de sauna mag.
Uit onderzoek blijkt dat je veilig twintig minuten in een warm bad van 40 graden kan zitten als je zwanger bent. Je lichaamstemperatuur stijgt in die twintig minuten niet boven de 39 graden. Wil je zeker weten dat je veilig zwanger in bad gaat? Zorg er dan voor dat het badwater iets kouder is, bijvoorbeeld 37 graden.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.
In principe mag je tijdens je zwangerschap gewoon doen wat je altijd al gewend was om te doen. Sommige dingen kun je beter laten: roken, alcohol drinken, sommige medicijnen en hard- of softdrugs gebruiken.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Saunaregels tijdens je zwangerschap
Maak geen gebruik van sauna's met hoge temperaturen (90-95°C). Koel goed af, drink voldoende en neem een lange rustperiode. Blijf niet langer dan 10 minuten in de sauna zitten. Ga dichtbij de uitgang zitten zodat je de sauna snel kan verlaten indien nodig.
Gebruik maken van een spa kan tijdens de eerste periode van uw zwangerschap wel degelijk, maar moet wel met zorg gebeuren. Zo raden wij af om de spa in te stappen wanneer de temperatuur van het water boven de 38 graden Celsius ligt. Bij temperaturen die hoger liggen verstoort u de groei van uw baby.
Vanaf je tweede trimester tot laatste maand
Na de 14e zwangerschapsweek kun je als regelmatig sauna bezoekster gerust naar de sauna. Ben je nog nooit naar de sauna geweest? Dan is je zwangerschap niet de juiste periode om het uit te proberen. Wanneer je het meer gewend bent, kan je (zwangere) lichaam er beter tegen.
Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee. Daarnaast worden warmte massages en kruidenmassages afgeraden.
Heb je hoge koorts (boven de 38,5°C) of langer dan drie dagen koorts en ben je (hoog)zwanger? Dan kan dit wel gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. Na 32 weken zwangerschap kan de verhoogde lichaamstemperatuur weeën opwekken en tot een vroeggeboorte leiden.
Hoe lang? De uitspraak "Je hebt waarschijnlijk in een te warm bad gelegen" komt niet uit het niets: Een te lang bad kan de bloedcirulatie vertragen en de huid uitdrogen. Om die reden mag een warm bad normaliter niet langer dan 20 minuten duren.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Tijdens uw zwangerschap mag u geen gebruik maken van een infrarood sauna. Door de dieptewerking van de infrarood sauna warmt uw lichaam meer op van binnen. Dit houdt in dat ook uw baarmoeder opwarmt en dit kan schadelijk zijn voor uw baby. Een risico dat u natuurlijk niet wilt lopen.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.