Voor het lassen van zwart-wit verbindingen (b.v. staal aan (rvs) roestvast staal) worden doorgaans hoger gelegeerde lasdraden toegepast dan het hoogst gelegeerde deel dat gelast moet worden. De meest voorkomende typen zijn: 307Si, 309LSi, 309LMo en 312.
Het gaat prima maar dan wel met een speciale overgangselectrode. Hou er wel rekening mee dat normaal rvs 316L minder sterk is dan veel soorten staal. Daarom lieer wat dikker rvs gebruiken aangezien het hier gaat om een flink belast onderdeel. En zorg dat je rvs 316L ( 1.4404) gebruikt , anders krijg je toch nog roest.
RVS lasdraden kunt u gebruiken voor het lassen van roestvrije staalsoorten. Er zijn diverse legeringen die u kunt gebruiken. Sommige legeringen worden toegepast bij het verbinden van roestvrijstaal aan gewoon koolstofstaal of als tussenlaag bij het oplassen van slijtvaste lagen.
Rvs lassen is mogelijk met elke lastechniek en in principe met elk lasapparaat. Maar wil je echt mooie lasverbindingen maken, dan is pulserend lassen van rvs de manier. Net als aluminium heeft rvs een oxidehuid waar je doorheen moet tijdens het lassen.
Dergelijke verbindingslassen van roestvast staal aan ongelegeerd of laag gelegeerd staal zijn inderdaad wel degelijk mogelijk. Men noemt dit in de praktijk gemakshalve ook wel zwart/witverbindingen. Het is de meest voorkomende variant in de groep van ongelijksoortige lasverbindingen.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen. Bij dit proces wordt gebruik gemaakt van een niet afsmeltende wolfraam elektrode. TIG lassen is een proces wat veelal gebruikt wordt bij het lassen van RVS of aluminium. I.v.m. de lage efficiëntie wordt dit proces slechts beperkt ingezet binnen Tosec.
MAG lassen is met name geschikt voor deze staalsoorten. Als het gaat om roestvast staal (RVS) of laaggelegeerd staal met dunne plaatdiktes dan is ook TIG lassen geschikt. MIG lassen wordt ook veelvuldig toegepast op RVS.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
Men is van mening dat deze elementen in de lasrook van roestvast staal ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van lassers en mensen in de lasomgeving. Cr(VI)-rook is uiterst toxisch en kan schade toebrengen aan de ogen, huid, neus, keel en longen, en is kankerverwekkend.
RVS lassen met elektrode
Door de elektrische boog wordt warmte opgewekt. Deze is nodig om de elektrode te laten smelten. Dit werkt als volgt: een elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en bekleding. De kerndraad geleidt niet alleen de stroom; deze zorgt ook voor het benodigde toevoegmateriaal.
Staal en aluminium, bijvoorbeeld, zijn niet geschikt voor weerstandspuntlassen, de goedkope methode die meestal gebruikt wordt in de automobielsector om twee stukken plaatstaal met elkaar te verbinden.
Argon 4.6. Standaard beschermgas voor het TIG-lassen van alle lasbare metalen, waaronder RVS. Ook geschikt voor het plasmalassen.
TIG lassen is een complex lasproces en dat heb je niet snel geleerd. Er is veel ervaring voor nodig om een goede TIG lasser te worden.
Het meest gebruikte beschermgas bij TIG-lassen is argon (l1). De zuiverheidsgraad moet minstens 99,95 % bedragen. Bij metalen met een zeer goed warmtegeleidingsvermogen, zoals aluminium of koper, wordt echter ook helium (l2) gebruikt.
SG2 lasdraad is het populairste lasdraad
Voor het lassen van staal, RVS of aluminium is het gebruik MIG/MAG lasapparaat geschikt. Tijdens het lassen wordt er gebruik gemaakt van een continue aangevoerde draad. SG2 lasdraad is de populairste lasdraad voor MAG lassen.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
Een groot verschil tussen MIG/MAG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG-MAG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid. Bij MIG/MAG lassen wordt een constante spanning gebruikt (een zg.
MAG-lassen van ongelegeerde en laag-gelegeerde staalsoorten: Voor het MAG-lassen van staal kan men 100 % CO2 gebruiken of een gasmengsel dat bestaat uit argon met 8 tot 25% CO2. Dit menggas reageert met de las en is daarom een actief gas door zijn oxiderende componenten (= metal active gas).
Het verschil tussen MIG en MAG lassen zit in het gebruikte gas. MIG staat voor Metal Inert Gas en MAG staat voor Metal Active Gas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas (bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met waterstofgas en helium); bij MAG om een actief gas (bijvoorbeeld koolstofdioxide, CO2).
Gemiddeld ligt het salaris van een TIG-lasser tussen de € 1.950,- en € 2.850,- bruto per maand.
Het TIG-lasproces en meer. Bij TIG-lassen (tungsten inert gas), komt de lasboog tot stand tussen een niet-verslijtende wolfraamelektrode ('tungsten') en het werkstuk. Het beschermgas is altijd een inert gas dat niet vanzelf reageert met het lasproces. Meestal is het beschermgas argon.
Elektrode lasapparaten zijn ideaal voor kleine reparatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn ze vaak compact en draagbaar en daarom zeer geschikt voor voor doe-het-zelvers, aannemers en beginners. Het is een relatief traag lasproces, waarbij je beklede elektroden gebruikt als toevoegmateriaal om lasverbindingen te maken.