De plant kan makkelijk gestekt worden. Knip daarvoor een klein takje van ca. 7-10 cm af en verwijder het blad behalve de bovenste 3-5 blaadjes. Doop het takje eventueel in wat stekpoeder en plaats het dan in een potje met potgrond en geef water.
Laat de uitgebloeide stengels staan. Ze geven de plant nog wat bescherming tijdens de winterperiode. Zodra de nieuwe groei zichtbaar is, geef je deze salvia's een snoeibeurt. Knip de oude stengels in april tot net boven de nieuwe groei terug.
Stek Salvia 'Amistad' dus in augustus of september door enkele niet bloeiende zijscheuten van ongeveer 8 cm af te knippen. Die wortelen namelijk snel in goed afwaterende grond in een kas of op de vensterbank. In de lente kun je de stekken dan verpotten.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
De populaire tuin en kruiden salie kan generatief worden vermeerderd door zaden en vegetatief door stekken of gewortelde scheuten.
Lavendel Stekken Op Water
Mocht je deze methode willen gebruiken is het eigenlijk vooral belangrijk het onderste gedeelte in water te zetten. Dit is het gedeelte waarvan je de bladeren hebt verwijderd en het schors eraf hebt geschraapt. Na 2-4 weken zul je vervolgens de eerste wortels tevoorschijn komen.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters.
Vermeerderen: Salie kan in maart gezaaid worden en in mei in de volle grond zetten. Echter, de makkelijkste manier om salie te vermeerderen is om de pol te scheuren. Dit kan na een jaar of 2 a 3 en gelijk het eerste jaar zullen de oude pollen gaan uitdijen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Gaura Lindheimeri zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem.
Snoeien doe je enkel als je de plant wat model wilt geven of als deze vorstschade heeft opgelopen. Vorstschade zorgt namelijk voor verdorde twijgjes. Snoei deze in het late voorjaar (eind april, midden mei) weg.
Snoeien Gaura lindheimeri. De plant reageert goed op een lichte knipbeurt tijdens het groeiseizoen. Knip de stengels, die hebben gebloeid, tot aan de basis af om een tweede bloei te stimuleren. In maart nadat het gevaar voor de vorst is geweken, kunnen de afgestorven stengels tot bijna op de grond toe worden afgeknipt.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
Salie knippen
Het kruid sterft in de winter niet af boven de grond, het blad blijft zelfs zitten. De bloemstelen verhouten wel elk jaar meer. Daarom is het slim om na de bloei, ongeveer eind juni, de plant met een flink stuk bloemsteel af te knippen. De salie vormt dan weer nieuw mooi blad en blijft mooi compact.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Salies houden van kalkrijke grond. Doen het prima op gewone tuinaarde, maar als je ze wil verwennen kun je aan het begin van het seizoen wat kalk strooien.
Standplaats, verzorgen en snoeien van salie (Salvia) De meeste soorten groeien het beste in de volle zon in goed doorlatende grond, vrij droog en eventueel kalkhoudend. Een goede tijd om salie in uw tuin te planten is het voorjaar. De goed winterharde soorten kunt u ook in het najaar planten.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”