De jonge bladeren en scheuten kunnen gekookt worden gegeten. Naast deze hortensia wordt ook een andere soort veel gebruikt voor thee.
De hortensia is misschien wel de allerbekendste tuinplant, maar minder bekend is dat 'ie giftig is, zowel voor mensen als dieren. Er zit namelijk cyanide in. Je gaat er van braken, krijgt diarree en het heeft effect op de bloedsomloop. Alleen als je het in héél grote hoeveelheden binnenkrijgt, kan het fataal aflopen.
Weinig mensen weten dat de hortensia over geneeskracht bezit. Dat zit hem niet in de bladeren maar in de wortels. Het wordt vooral gebruikt als diureticum, een vochtafdrijvend middel. Verder helpt het nierstenen verwijderen.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
De rozenknopjes en -bloemen kun je vanaf mei oogsten. De bottels en zaden zijn vanaf augustus plukklaar. Als je de zaadjes roostert in een droge koekenpan, kun je ze – net als pijnboompitten – eten. En ook andere onderdelen van de roos zijn eetbaar en bevatten ook nog een snufje geneeskracht.
Hortensia. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
Het zijn meestal naaktslakken die de hortensia's aanvreten en ze zijn over het algemeen in de ochtend of de avond- schemering actief. U kunt ze wegvangen of met slakkenkorrels, die in de vakhandel verkrijgbaar zijn, bestrijden.
Je hebt er niet eens een tuin voor nodig, want verschillende planten zijn te plukken in de Amsterdamse natuur: brandnetels zuiveren het bloed, paardenbloemen zijn goed voor de spijsvertering, madeliefjes herstellen de darmen na een antibioticakuur en duizendblad is goed voor het zenuwstelsel, aldus Bontje.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De risico's van het roken/eten van hortensia's zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt. Dat kan zelfs een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken.
Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.
Orchidee. De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.
DOSSIER DAHLIA * Alles aan de dahlia is eetbaar: de knol, de bloemen en de bladeren.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Alle violen zijn eetbaar, alleen zijn de bloemen bij de bloemist vaak bespoten en daardoor giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Beter zaai je ze zelf in de tuin.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.