Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
De buitenlaag is behandeld met een schimmelwerend antibioticum.Daarom wordt het afgeraden om de korst op te eten. Het kaaskorstje gevormd net onder de buitenlaag kan je dan weer wel gewoon opeten.
Aan de buitenkant van het stuk kaas bij jou in de koelkast zit een oranje laagje.Dat is een plastic coating die de kaas beschermt tegen schimmels en uitdroging. Niet om op te eten dus!
Bij zo goed als alle zachte kazen is de korst eetbaar. Voorbeelden zijn Camembert, Brie en verschillende schimmelkazen. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snij je die het best van je kaas. Gouda, Edammer en Emmentaler hebben vaak een plastic korst om te voorkomen dat de kaas tijdens het rijpen uitdroogt.
Die laag is gewoon gemaakt van plastic. De korstjes van buitenlandse kaasjes kun je prima eten, en dat smaakt prima. 'Die plastic laag beschermt de kaas tegen schimmel,' legt kaasexpert Betty Koster uit aan de redacteur.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe zit dat met port salut korst? Port salut heeft helaas ook zo'n plastic laagje, de oranje korst kun je er dus beter afsnijden. Oorspronkelijk was dat overigens niet het geval, port salut werd door monniken behandeld als een traditionele gewassenkorstkaas.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Vaak krijgen we de vraag of het bruine korstje van de rookkaas gegeten kan worden. Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten! Het bruine randje op de kaas ontstaat tijdens het rookproces op echt beukenhout. Hierdoor krijgt het korstje een volle smaak die perfect past bij de kaas.
Waar kun je kaas in bewaren? Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt.
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Kaas kun je namelijk het beste eten bij een kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden, dan is de smaak het lekkerst. Kaas invriezen is niet aan te raden. Het is belangrijk om kaas op de juiste temperatuur te eten, maar het kan in combinatie met andere ingrediënten ook heel lekker zijn.
Materiaal. Een kaaskorst kan gemaakt zijn van een schimmel, paraffine of een kunststof polymeer. Er zijn in verschillende landen manieren gevonden om een kaaskorst te maken. In Nederland wordt kaas vaak geperst met een wrongel.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Kaas bij het ontbijt
Begin de dag met minerale zachte kazen of onze vertrouwde goudse op een cracker of heerlijk vers brood. Soms als basis op brood nog een heerlijke boeren boter het liefste rauw. Voorbeelden van zachte kazen zijn verse geiten- of schapenkazen zoals de Parthanay Blanc of een Robiola tre Latti.
De korst is een gewassen korst kaas, de dunne korst is leerachtig. In principe is de korst eetbaar, maar imitaties van de St.Paulin gebruiken wel plastic om de korst te beschermen. Saint Paulin is een zachte en vette kaas en daardoor niet zo gemakkelijk te snijden.
De korst wordt niet gegeten. De meeste Manchego kazen worden twee tot drie maanden gerijpt.
Korsten van brie en camembert smaken sterk
Hetzelfde geldt voor kazen met een rode korst, de zogenoemde roodbacteriekazen, zoals een Munster. De korst smaakt weliswaar sterk, maar is volgens hem goed te eten. "Zelfs de grijze korst van een morbier, een halfharde kaas waaraan een aslaagje is toegevoegd, is eetbaar."
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast of koele ruimte. Neem niet meer uit dan nodig. De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur.