Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Wanneer vijg oogsten
Wanneer kan je vijg oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot september. Het lijken vruchten en zo worden ze ook vaak genoemd, maar zijn toch echt bloemen. Wanneer je de vijg oogst is een beetje afhankelijk van het soort, of deze groen blijft of paars wordt.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen.
Zolang vijgenbomen maar in arme, goed gedraineerde grond staan, groeien ze ook in ons klimaat goed, én de vijgen zijn even lekker! Wil je graag kunnen snoepen van je vijgen, kies dan voor Ficus Carica. Daarbinnen heb je nog tal van varianten en soorten om uit te kiezen.
Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben. Is de schil stug?Dan zijn de vijgen niet meer zo vers. Je kunt de vijg dan nog steeds eten, maar de smaak zal wat minder zijn.
De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait.De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp. Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Want in de praktijk kun je in het Nederlandse en Belgische klimaat maar één keer per jaar oogst verwachten – rond september en oktober. Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
Vijgen zijn zoet en aromatisch. Vijgen komen in Nederland meestal uit Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent van vijgen. In Nederland kun je ook vijgen oogsten.
Ook hebben we 2 soorten vijgen aan de boom, deze die als jonge vijgen (als erwtjes) de winter moeten doorkomen, geven ons vruchten op het einde van het seizoen. De 2de reeks die zich in het jaar zelf ontwikkelen zullen niet meer rijpen in onze te korte zomers, en vallen af.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Wat zijn verse vijgen:
Per jaar kan er wel 3 tot 4 keer geoogst worden aan de vijgenboom. Vijgen hebben een dun leerachtige schil. Vijgen zijn er in vele verschillende mooie kleuren van groen-geel tot blauw-violet. Het vruchtvlees is vlezig, witroze of donkerrood van kleur en bevat veel eetbare pitjes.
Met verse vijgen kun je heerlijke bakrecepten maken. Ook leent de vijg zich perfect om te grillen en te laten combineren met zoute gedroogde hamsoorten zoals parmaham. Of combineer ze met kazen zoals geitenkaas en blauwe kaas. Gerechten met vijgen zijn altijd een succes omdat ze er zo ontzettend mooi uitzien.
De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen.
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen. Je kunt de zomersnoei het beste doen in de maanden juni/juli op een bewolkte dag. Je wil voorkomen dat de bladeren kunnen verbranden.
Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium. Dit is allemaal goed voor je botten, bloedvaten en je hart.
Wilde vijgen zijn erg lekker en verantwoord om als tussendoortje te eten. Dit komt vooral door de vezels en de vitamines. Ook is het lekker om door de yoghurt, salades, roerbak gerechten, gebak en op toastjes.
Hoewel vijgenbomen matig winterhard zijn, kunnen ze met de juiste zorg en bescherming goed gedijen in koude klimaten. Het kiezen van winterharde variëteiten, het planten op de juiste locatie, het beschermen van de wortels en het omwikkelen van de boom zijn allemaal belangrijke stappen om vorstschade te voorkomen.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.