Als u bent aangereden door politieauto, ambulancevoertuig of brandweerwagen en u kunt aantonen dat zij zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden, kunt u mogelijk uw schade geheel vergoed krijgen.
Volgens Artikel 17 van de WAM is de Nederlandse Staat vrijgesteld van de verzekeringsplicht. Voorbeelden van voertuigen die van de Staat zijn én dus zijn vrijgesteld van de verzekeringsplicht, zijn politieauto's en ambulances. Verder kunnen gemoedsbezwaarden vrijstelling krijgen voor de verzekeringsplicht.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Bel 112 voor een ambulance of politie. Dit is in Nederland niet nodig bij lichte blikschade. Verlaat de plaats van het ongeval niet zonder al je gegevens achter te laten. Het is strafbaar om de plek van het ongeluk te verlaten zonder je gegevens uit te wisselen of gewonden te helpen.
Wegrijden van een plaats van een verkeersongeval is strafbaar. Dat is bepaald in artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94). Dit artikel verbiedt twee dingen: doorrijden na een verkeersongeval waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt.
Kras op auto verzekering
Als u een Allrisk autoverzekering heeft, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit.
Autoschade door vandalisme
Schade aan de auto door vandalisme wordt vaak alleen gedekt door een allrisk-verzekering. Denk hierbij aan krassen in de lak en lekgestoken banden. In de polisvoorwaarden wordt vandalisme niet altijd duidelijk omschreven. Bij vandalisme gaat het om het expres kapot maken of beschadigen.
Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
Wanneer een hulpdienst, zoals brandweer, ambulance of politie, blauwe zwaailichten én sirenes voert, dan moet je dit voertuig voorrang verlenen.
Een voorrangsvoertuig moet u altijd voor laten gaan. Een voorrangsvoertuig herkent u aan de tweetonige hoorn en aan het blauwe zwaai-, flits-, knipperlicht. Denk aan politie, brandweer en ambulance.
Als een politievoertuig zwaailichten en sirene gebruikt, is het een voorrangsvoertuig. Als weggebruiker dient u dan onder alle omstandigheden het politievoertuig vrije doorgang te verlenen. Bij het gebruik van zwaailicht en sirene is het politievoertuig over het algemeen onderweg naar een spoedgeval.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Volledige of gedeeltelijke schadevergoeding
Bijvoorbeeld: Je bent zelf voor 40% bijgedragen aan het ongeluk en bent dus voor 40% aansprakelijk. De tegenpartij is dan voor 60% aansprakelijk. Er wordt dan 60% van de schade vergoed. De overige 40% van de eigen schade draag je zelf.
Je moet de schade van de automobilist betalen, tenzij er sprake is van overmacht. Voor eigen schade kun je de automobilist aanspreken (dit hoeft geen 100% vergoeding te zijn). Bij een eenzijdig ongeluk. Is er schade aan bijvoorbeeld wegmeubilair dan moet die schade worden vergoed.
Voor een zeer kleine schade die gemakkelijk te herstellen is, moet u denken aan een vanaf prijs van ongeveer €30,- euro en voor grotere schades zal dit uiteraard meer zijn. U doet er verstandig aan om bij verschillende schadeherstellers een offerte aan te vragen, zodat u prijzen kunt vergelijken.
Lakschade is niet mooi maar dat is niet het grootste probleem. De waarde kan namelijk sterk dalen als het gaat roesten. Wanneer de auto schade aan de autolak heeft, is het daarom belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten herstellen om doorroesten te voorkomen.
Hoe werkt het? Bij deze methode hoef je het onderdeel niet eerst te demonteren. In plaats daarvan verwarm je het gedeukte onderdeel met kokend water, dan wel een föhn of een heteluchtpistool. Als het plastic soepel genoeg is, zet je de zuignap van de ontstopper op de gedeukte plek en trek je de deuk terug.
Om een diepe kras goed aan te kunnen pakken heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, een spuitbus of lakstift met de juiste kleur autolak en eventueel een blanke lak.
De prijzen variëren van een dikke €100 om een bumper met spotrepair te herstellen tot honderden euro's om een gloednieuwe bumper op een premium wagen te plaatsen en in de juiste kleur te spuiten.