Ja, u kunt met een knieprothese direct traplopen. Het is wel handig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree.Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been.U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Ga niet langer zitten dan 30 min met de benen naar beneden (stuwing/ pijn) U mag de knie volledig belasten (tenzij anders vermeld door specialist) maar gebruik krukken ter ondersteuning. Maximaal 10 min staan en 10 min lopen.
Mag ik met mijn knieprothese traplopen? Ja, u kunt met een knieprothese direct traplopen. Het is wel handig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been.
Zorg ervoor dat uw trap altijd goed verlicht is, zodat u kunt zien waar u loopt.Loop daarom ook nooit in het donker, maar schakel het licht op de gang of overloop in. Of plaats een bewegingssensor, zodat er automatisch licht aan gaat als u de trap neemt. Eventueel kunt u ook verlichting op de treden zelf plaatsen.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je vaak ook snel met fietsen op de hometrainer. Zelfstandig fietsen mag ongeveer twee maanden na de operatie. Gebruik dan wel een damesfiets vanwege de lage instap.
Met een totale knieprothese is het mogelijk alle normale dagdagelijkse activiteiten te doen: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, ... (op de knie zitten is toegestaan zo mogelijk).
De dosis is 250 mg naproxen (1 tablet) of 50 mg diclofenac (1 tablet) per keer, 1 tot 3 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie 3x per dag 1 tablet te nemen. Daarna kunt u, als u nog pijn heeft, 1 tablet per keer innemen (maximaal 3 per dag). Gebruik een NSAID niet langer dan 5 dagen.
Voor het herstel na een nieuwe knie operatie staat 3 tot 12 maanden. Soms duurt het in het begin lang (1-4 maanden) voordat de knie goed belast kan worden zonder dat hij een reactie geeft. Luister daarom goed naar je knie en het naar advies van je fysiotherapeut.
U mag knielen en hurken met uw knieprothese. Niet alle patiënten kunnen dit of ze ervaren dit als onprettig. Sportieve activiteiten of werkzaamheden met een behoorlijke impact op de prothese, kunt u beter vermijden. Dit kan de levensduur van de prothese namelijk in negatieve zin beïnvloeden.
De wond en knieprothese of heupprothese kunnen de eerste 3 tot 6 maanden na de operatie pijnlijk zijn. Na het plaatsen van een heupprothese zal de pijn iets sneller afnemen dan na het plaatsen van een knieprothese. Meestal is dit al na 3 tot 4 maanden. De eerste stappen nadat u heeft geslapen kunnen soms pijnlijk zijn.
Als u lang rechtop zit, wordt uw onderbeen dik door vocht. Dit kan soms wel enkele weken duren. Neem 2 of 3 keer per dag rust en doe uw benen omhoog. Als u langer dan een uur in een stoel blijft zitten, blijft uw been dik en worden uw benen en spieren stijf.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep.Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Met het ijs wordt zwelling van het kniegewricht voorkomen en de kniepijn vermindert. De eerste 2 à 3 weken kunt u het best op de rug slapen. Hierbij liggen uw benen gestrekt wat heel goed is voor de spieren aan de achterzijde van uw knie. Ook mag u op uw gezonde zijde slapen.
Overmatige belasting – Wandelen is vaak een eenzijdige belasting van de knie.Overmatige belasting van de knie kan leiden tot milde tot matige pijn in het kniegebied.
Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen. En als een spier niet goed kan bewegen ondanks dat u wel die beweging uit wil voeren, geeft dat een trekkend gevoel wat dus heel pijnlijk kan zijn. Dit bindweefsel moet dan worden losgemaakt.
Om goed te kunnen fietsen is een buiging van ongeveer 105 graden nodig. Om zonder gebruik van de handen uit een stoel op te staan is 95 graden buiging in de knie nodig.
Het verband wordt in principe enkel vervangen bij ontslag. Om flebitis te voorkomen, worden er tijdens de opname voor de operatie steunkousen aangemeten die u na de operatie gedurende zes weken dient te dragen.
Fietsen. Tijdens fietsen is er niet echt een schokmoment in je knie en is daarom minder belastend. Door fietsen train je je bovenbeenspieren en zorg je ervoor dat het gewricht soepel beweegt.
U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en uw knie 95 tot 100 graden kunnen buigen.
Traplopen is makkelijk in te bouwen in het dagelijks leven en duurt niet lang. Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. En ga je gedurende de dag vaker met de trap? Dan heeft dit een groot effect op gewicht, cholesterol en bloedglucose.
Traplopen is makkelijk in te bouwen in je dagelijks leven en duurt niet lang. Twee minuten traplopen heeft al een positief effect op de calorieverbranding. En ga je op een dag vaker met de trap, dan is het ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 calorieën per minuut.
Zelfs de trap aflopen, schijnt effectiever te zijn dan wandelen op een vlakke ondergrond. Bij het op- en aflopen van trappen is de intensiteit dus groter dan bij wandelen. Het is goed voor hart- en bloedvaten, je werkt aan je balans én je versterkt ook nog eens de spieren in je benen en rug.