Wanneer je pepertjes wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Kleine pepers zijn beter in te vriezen dan grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden voordat ze de vriezer in gaan. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats. Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.
In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt.
Koelen. Een peper smaakt uiteraard het best wanneer die vers gegeten wordt. De meest optimale manier om een peper te bewaren is daarom in een goed afgesloten potje gevuld met wat azijn in je koelkast. Zelfs afgesneden exemplaren kunnen zo tot enkele weken goed blijven.
Het drogen van chilipepers is een ideale manier om een overvloedige oogst of restjes te bewaren voor later gebruik. Gedroogde pepers zijn veelzijdig en mits op de juiste manier gedroogd, kun je ze later weer vocht op laten nemen door ze in water te plaatsen.
Als je de rode peper buiten de koelkast bewaart, dan zijn deze maximaal een halve week houdbaar. In de koelkast zijn de pepers wat langer dan buiten de koelkast houdbaar, hier kun je dus met maximaal 7 tot 9 dagen rekenen. Vries je de pepers in, dan zijn deze in de vriezer maximaal 6 tot 8 maanden houdbaar.
Bewaar pepers op een koele plaats buiten de koelkast. Na aankoop zijn pepers ongeveer één week houdbaar. Heb je een halve peper over? Stop de peper dan in een goed afsluitbaar potje samen met wat azijn in de koelkast.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek.
Pepers drogen is makkelijk om te doen. Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Let op dit kan wel een aantal weken/maanden duren, dat ligt aan de soort peper. Als je geen tijd hebt om te wachten tot je pepers droog zijn, kun je ze ook even in de oven of de magnetron zetten, dan versnel je het proces. De gedroogde pepers kun je het beste bewaren in een afgesloten pot of luchtdichte verpakking.
Rauwe zoete puntpaprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft zoete puntpaprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
De plant verlangt net als de paprika veel warmte en kan daarom maar het beste in een grote pot worden geteeld. Zaai de pepers vanaf half maart binnen voor op een warme vensterbank. Verspeen ze in afzonderlijke potten als ze ongeveer 10 cm lang zijn. Vanaf begin juni kunnen de planten naar buiten toe.
Pepers verkleuren meestal van groen naar rood (of een andere kleur). We zeggen meestal omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar je kan wel zeggen dat als je een rode peper ziet het de volledig gerijpte versie is van de groene peper.
Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.